Plonk listek predsednika vlade

V pripravi na današnjo intepelacijo vlade, je vladni PR pripravil lep letak. 

V oči mi je padla točka “Upravljanje državnega premoženja” kjer so zapisali: “4,7% višja donosnost družb v lasti države”. Za pojasnilo sem zaprosil vlado preko twitterja in dobil odgovor:

 

 

Pa poglejmo, kaj najdemo tam not. Najdemo to tabelico:

In notri je res ena cifra v višini 4,7%. Res pa je tudi, da to nikakor ni 4,7% višja donosnost ampak enostavno je 4,7 procentna donosnost, če “Return On Equity”-ju rečemo donosnost, kar po moje ni problematično. In 4,7 se mi sploh ne zdi slaba cifra. Vlada bi lahko zapisala “Donosnost je bila 4,7%” ali “Dosegli smo višjo donosnost, 4,7%”.

Če pa bi dejansko želeli poudariti stopnjo povišanja, pa bi lahko zapisali: “Dividendna donosnost se je povečala za 7,4%” (185983252/173184394-100%), kar bi se slišalo še lepše. Ali celo “ROE se je povečal za 261%” (4,7%/1,8%) ampak to je res že pretravanje. Povsem korektno pa je “ROE se je povečal za 2,9 odstotne točke.”.

Seveda pa ne spregledat še opombe pod črto. Ni problem imeti donosov, če sfriziraš podatke in vzameš, kar ti paše.

Ampak bistvo problema niso te številke. Problem je v osnovi napačen zapis, da gre za 4,7% povečanje. In ja, lahko se je oblikovalec zmotil in noben preveril. Ampak predsednik vlade, je to isto, da gre za povečanje za 4,7%, povedal najprej včeraj v pogovoru za 24ur zvečer in nato še danes, na zagovoru ob interpelaciji v parlamentu. Tega pa si ne morem razlagati drugače, kot da Cerar enostavno tudi ne razume teh številk, in se je pač na pamet naučil, kar so mu pripravili. In ne vem, kaj se mi zdi huje? Da ne razume, ali da se napamet uči tekste?

In kaj ima to veze z plonk listki? Verjetno si je vsak v šoli kdaj kakšen plonk cegelc pripravil. In, če si si ga pripravil, ga ponavadi nisi rabil, saj si skozi proces iskanja najpomembnejših informacij in tega kako jih zapisati to snov ponavadi se naučil. Plonk cegelc, ki ga je pripravil kdo drug, pa tipično ni uporaben, saj je ponavadi toliko skompresiran, da je vsem razen avtorja nerazumljiv. In potem govoriš neumnosti. In jih ponavljaš.

—-

In potem pride vlada ven z popravkom plonk cegelce.