Kakšna so to pogajanja?

Vlada trenutno bije dve javnosektorski bitki. Eno s sindikati javnega sektorja, kjer je zastavonoša na eni strani Branimi Štrukelj in na drugi minister Boris Koprivnikar. Drugo pa z zdravniki, kjer sta akterja Konrad Kuštrin in Milojka Kolar Celarc. Vsak od pogajalcev ima s svoje strani mandat za pogajanja z omejitvami, ki ponavadi niso javne, razen ko jih v namen postavljanja pogajalskih izhodišč tudi javno povedo. Ampak pogajanja brez tajnih omejitev pač niso pogajanja.

V torek pa se je v pogajanja z Štrukljem vmešal sam predsednik vlade Miro Cerar. Kakor poroča planet.si se je Cerar skupaz z Erjavcem in Židanom dobil s Štrukljem. Zanimivo, da so o tem, da sestanek Cerarja s sindikati poteka, v torek poročali skoraj vsi mediji, naslednji dan pa o tem, z izjemo planet.si, ni poročal noben. O vsaki pasji procesiji, ki se je Cerar udeleži imamo kakšno novico, o takšnem sestanku pa praktično nič. Zakaj?

In, ali ni malce nenavadno, da ko se v pogajanja vmeša najvišji po rangu, pa to lahko razumemo bodisi kot predsednik vlade ali kot koalicijski vrh, se pogajanja prestavijo nazaj na nižjo raven? To se mi zdi sprejemljivo le v enem primeru. Da so se na vrhu zmenili, Koprivnikar pa naj sedaj le operativno podela detajle. Ampak, če so se zmenili, zakaj pa o rezultatih transparentno ne poročajo?

In jasno, če so imeli sestanek samo z Štrukljem, ali ni potem logično, da bo tudi Kuštrin zahteval enak status?

Še več. Kako naj se Koprivnikar sploh še pogaja, če mu Štrukelj lahko na vsak stavek odvrne nazaj “Saj to sva že s Cerarjem uskladila“? Ali naj za vsako takšno gre preverjat k predsedniku vlade, in potem, če le ta zanika, Štruklju očita da je lažnivec? Krasno nadaljevanje pogajanj lahko pričakujemo.

Seveda pa obstaja tudi enostavnejša razlaga. Da je to vse skupaj pač igra za plebs. Da so fantje že zmenjeni, da bo proračun sicer prikazan kao v redu, v resnici si bodo pa raztalali še malce več kot 200 mio, kolikor jih sicer manjka v proračunu. To se bo pa itak videlo šele proti koncu naslednjega leta, in če spretno volitve pozicioniraš na začetek 2018 (kar je 4 leta po volitvah 2014), bomo ob ocenah EU o realizaciji proračuna že krepko v predvolilnem boju, kar bo po eni strani prekrilo kritike proračuna, po drugi pa tudi vplivalo na oceno EU, ker novega predsednika vlade pač ne moreš tepsti zaradi napak prejšnjega.

Ali je komu drugemu kaj bolj jasno?

PS: Pa ne mi sedaj prosim vpletati partizanov, domobrancev in Janše, ker tukaj jih enostavno ni zraven.