Mladinine laži

Mladini se je zapisalo:

Da v Sloveniji na 100 evrov bruto dohodka, plačaš 16 EUR davkov in prispevkov. Glede na to, da samo prispevki delojemalca znašajo 22,1%, nekako težko verjamem, da je to res. Pa poglejmo kaj pravijo spletni izračuni plač.

Ker je dohodnina progresivna, je namanjša obdavčenost pri najmanjši plači, zato si poglejmo davke in prispevke na minimalno plačo, ki znaša 790,73 EUR bruto. Izračun na racunovodja.com nam za 790,73 EUR bruto plače naračuna 356,58 EUR davkov in prispevkov (174,75 prispevki 1, 127,31 prispevki 2, 54,52 akontacija dohodnine), kar preračunano na 100 EUR dohodka pomeni 45 in ne 16 EUR davkov in prispevkov.

Od kje potem Mladininih 16 EUR? Upoštevali so zgolj prispevke, ki se jim reče “Prispevki na bruto plačo” oz. bolj po domače “prispevki delodajalca”. In kje je tukaj Mladinino zavajanje? Cifre, ki jih navajajo pred tem o Švedski in Nemčiji se seveda ne nanašajo le na delne prispevke, tako kot pri nas, ampak na vse davke in prispevke, ki jih je potrebno plačati. In prav bi bilo, da to upoštevajo tudi na primeru Slovenije.

Dejstvo sicer je, da v primerjavi z Švedsko ali Nemčijo pri nas plače niso ekstremno obdavčene, recimo 3x bolj. Čeprav je pri nizkih plačah ta razlika kar občutna, zato se ponavadi manipulira z obdavčitvijo povprečne plače, bolj pošteno pa je gledati, koliko je obdavčena plača v znesku 2000 ali 4000 EUR v Sloveniji in koliko drugje. Ker povprečna nemška plača, je v sloveniji že kar visoka, in tudi obdavčena, kot da gre za neko hudo bogatijo.

No, Mladini se takšne lažnjivosti niso zapisale prvič … Laž, velika laž, Mladina.