Leto kasneje

Minilo je eno leto, kar je naš Državni zbor predčasno zaključil svoje delo in je svoj mandat nastopil nov, izvoljen na predčasnih volitvah. Eno leto je dovolj distance za pogled nazaj. Če odmislim posamezne osebne zgodbe posameznikov, in na tem nivoju je to potrebno, potem lahko mirno zaključim, da je bil takšen razplet za Slovenijo boljši, kot, če bi naša vlada zdržala do konca mandata.

To nikakor ne pomeni, da vidim trenutno vlado kot nekaj odličnega ali obetavnega, ampak gre enostavno za mojo oceno, da je naša koalicija in vlada naredila svoj maksimum, in nato bi šlo lahko vse samo še navzdol. Seveda bi lahko zdržali do konca mandata, naredili tudi kaj koristnega, ampak še bolj bi predvsem mučili same sebe, državo in državljane.

Uspeli smo premakniti privatizacijo iz mrtve točke, izvesti sanacijo bank, stabilizirati javne finance (predvsem v smislu ohranitve ZUJFa), zapisati fiskalno pravilo v ustavo in nekako pomiriti državo navznoter in navzven. Ampak močno dvomim, da bi uspeli začete projekte spraviti korak naprej. Močno dvomim, da bi nam uspelo sprejeti izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, sprejeti strategijo upravljanja državnega premoženja in morda celo dati mir DUTBju. To je novi vladi uspelo (kar je skorajda edino, kar jim je uspelo).

Še večji problem bi bil proračun, ker ne verjamem, da bi ga uspeli zapreti brez novih davkov, kar zgleda da trenutni vladi bo.

Dvom izhaja predvsem iz dinamike, ki se je v koaliciji pojavila v njenih zadnjih mesecih. Napetosti so rasle, in prej ali slej bi kakšna interpelacija Viranta uspela. Ampak to ne bi bilo nujno ključne. Stranke smo bile toliko programsko različne, da so se začele pojavljati čedalje večje ovire. Tako je DL nasprotovala SDjevim vrednotnicam, pa še kakšno drugo neumnost smo jim skenslali. In to je vnašalo nemir in predvsem se je krepila ideja pri vseh, da drugi dosežejo vse, oni pa nič. In tako bi se čedalje bolj kregali, delali pa bolj malo. Relativno močna SDS pa je to znala lepo pogrevati.

Nova vlada je tako uspela projekte prejšnjih vlad spraviti korak naprej, kar naši verjetno ne bi uspelo. Sicer pa obe vladi ocenjujem podobno. Že pri naši mi ni bilo jasno, zakaj je bilo potrebno toliko časa za recimo sanacijo bank, zakaj pa je za naštete “uspehe” trenutna vlada rabila skoraj celo leto, mi pa tudi ni jasno. Vsekakor pa lahko del tega “uspeha”, da so sploh kaj naredili, lahko pripišemo tudi temu, da sta se SD in SDS oslabila. Desus je pa tako ali tako zelo predvidljiv koalicijski partner in se ga da lepo upravljati.

V mojem razmišljanju ne razmišljam o tem, kaj bi bilo, če bi ostala Janševa vlada. Mene takrat ni bilo zraven, in težko ocenjujem takratno dinamiko, ampak, če se samo spomnim, kako so takrat napadli ZUJF, zakon o DUTB in SDH, potem je jasno, da bi te projekte zelo težko peljali naprej. ZUJF je klasičen primer. Zakon, o katerem (na levi) se še kar ne najde nobene lepe besede, da bi ga kdo ukinil, pa tudi ne. Še več, izgleda da bo prvo ukinitev doživelo 50% davčna obremenitev. Kar le pomeni, da so bili sprejeti ukrepi nujni, potrebni in ustrezni.

Čeprav na koncu prodaja Telekoma ni uspela, je jasna podpora privatizaciji zadnjih 3 vlad in izpeljanih par prodaj, obrnila sentiment glede tega v Sloveniji. In tudi zaradi tega je Slovenija boljša. Ravno tako se je nadaljevalo delo DUTB, kar ima zelo pozitiven efekt, čeprav se to ne vidi ravno jasno. Še par projektov speljejo, in Slovenija bo še boljša.

Skratka to, da smo svoj mandat zaključili predčasno, se je navkljub temu, da Cerarjeva vlada razen dokončanja starih projektov še ni nič pokazala, izkazalo za dobro rešitev. Za Slovenijo. Jasno, da si tega nihče od nas ni želel, ampak saj nismo bili tam za lastno veselje (čeprav nam je bilo v veselje) ampak v službi državljanov. In za njih je bilo bolje, da smo odšli predčasno.

Je pa sedaj trenutna vlada v položaju, ko mora počasi pokazati tudi kaj svojega. Če ne bo do novega leta predlogov davčne, zdravstvene in pokojninske reforme, potem bo bolje, če se poslovi tudi ta vlada. Nenazadnje zgleda, da je za Slovenijo nekako najboljša forma, da desna vlada postavi rešitve, ki jih leva vlada nato izvede. Ker je levica pri pripravi idej globoko v nekem svetu, ki ga več ni, in ker je žal medijska situacija in odpor do sprememb tako velik, da jih desna vlada ne more izvesti.

PS: Ne, ne bom pametoval, kako bi pa mi speljali arbitražno zgodbo. Po moje bi komot bil isti fiasko.