Zakaj je Cipras izdal Grke?

Grčija je junaško na referendumu zavrnila evropski predlog reform. Glede na nadaljni razplet je bil razlog ravno nasproten od tega, kar si je večina mislila. Zahteve trojke so bile premile, želeli so si močnejše ukrepe. In si jih včeraj v parlamentu tudi izglasovali.

No, šalo in pa cinizem dajmo na stran.

V bistvu je Cipras storil to, kar je edino možno. In to iz dveh vidikov.

Kot prvo, suverena država mora nositi polno odgovornost za lastna dejanja. Ko ji vsi rečejo “dovolj” pač nima še nekega skritega strica, ki bi ji posojal. Pa brez skrbi, da so Grki poiskusili ne le pri trojki, poiskusili so tudi pri pravoslavnih zaveznikih rusih in brez skrbi tudi preko Atlantika, tam kjer je recimo denar dobila Slovenija, ko so se ji EU finančni trgi zaprli. Rusija bi verjento z veseljem pomagala, ampak ne bomo vedeli, kaj je bila ovira. Ali je želela preveč, ali pa ji nizke cene nafte to pač ne dopuščajo. Za ostale, Ameriko, Arabce in Kitajce pa je to bolj kot političen, navaden komercialen posel, ki pa je res hudo neperspektiven.

No, in ko ti vsi zaprejo vrata, si pač prisiljen sprejeti, kar ti ponuja preostali dobrotnik (ali pa oderuh, kakor želite). Ob tem si moramo zapomniti eno samo lekcijo. Bolj kot si zadolžen, manj si suveren. Če morda komu do sedaj to ni bilo jasno, naj se od sedaj naprej vedno spomni grčije. Na nek način je Grški scenarij dober za razumevanje, kaj se je v zadnjih 2-3 letih dogajalo v Sloveniji. In zakaj je bil ZUJF potreben in zakaj sanacija bank.

Drugi razlog je pa čisto notranje političen. S tem, ko je Ciprasova socialistična vlada na nek način sprejela diktat trojke, je pustila neomadeževano socialistično idejo, ki jo bo lahko uporabljala še na nadaljnih volitvah. In pustila je tudi par neomadeževanih borcev kot je Varoufakis. Tako bo lahko še naprej neoliberalna trojkina politika kriva za vse, socialisitčna ideja bo pa neomadeževana preživela.

Ker realizacija socialistične ideje, jasno pokaže vse njene slabosti in s tem propad. In očitno se Cipras tega zaveda, ker sicer bi se odločil za sledenje ideji, uvedbo drahme in zapustitvi EU območja. Nenazadnje ima Grčija primarni proračunski presežek. V minus jo vlečejo le pretekli dolgovi. Ki bi jih pač samovoljno lahko nehali odplačevati, in nato počasi odkupovali na sekundarnem trgu, ko bi upniki obupali nad njimi.