Pomoč Grčiji ali bankam?

Ob Grški tragediji se pogosto omenja, da sploh ne gre za pomoč Grčiji ampak predvsem nemškim in francoskim bankam. O tem recimo piše tudi Jože P. Damijan. Poglejmo kaj je res.

Grčija v zadnjem času beleži primarni proračunski presežek, kar pomeni, da so brez odplačevanja starih kreditov in obresti v plusu. V minus jih potiska torej odplačevanje starih kreditov in obresti. Predvsem obresti so tukaj problematične, ker, če se moraš zadolževati za pokrivanje obresti, pomeni da si v kreditni spirali iz katere je težko ven. In, če si v tej spirali, to vedo kreditodajalci, dvignejo obresti (ker je riziko večji) in spirala je še bolj strma.

Torej v bistvu ima JPD prav. Praktično ves denar Grčiji, gre za odplačevanje straih kreditov in obresti. Popularno rečeno, gre nemškim in francoskim bankam. No, resnica je malce drugačna, ampak ne bomo o tem cepidlačili.

In kaj potem? Morda vidi v tem kdo moralno osnovo, da grdim bankam, ki so se same zakreditirale, pa res ni treba plačevati. Ustavitev plačil bi seveda te banke spravile v večje ali manjše težave. Ampak to je njihov posel in verjento so poskrbele za ustrezne rezervacije. Ampak kar je pri tem pomembnejše, neplačevanje bankam, Grčiji ne bi čisto nič pomagalo. Še vedno bi ostali dolžni.

In tukaj je smiselno pogledat primer Argentine, ki je bila v podobnih finančnih težavah pred leti. In so nehali plačevati. In čez čas, ko so se malce pobrali, so želeli z kreditodajalci skleniti nek kompromis, da naj pa še oni kaj prispevajo. In z veliko večino, so se uspeli izpogajati. Z delčkom pa ne. Eni so želeli vse. In so preko sodišč (pa tudi drugačnega lobiranja) dosegli, da Argentina ne sme poplačati nikogar, če ne poplača tudi njih, ki se z delnim odpisom niso strinjali.

Celotno zadevo si lahko preberete tukaj – Argentina 2014 ‘selective default’.

Skratka ja, denar ki ga trojka posoja Grčiji, gre v glavnem drugim, ne Grkom. In morda se to zdi nekaterim dovolj dober moralni razlog za neplačevanje. V resnici pa to pomeni le eno. Namesto, da se bodo še naprej pogovarjali z gentelmani v inštitucijah Trojke, se bodo potem morali pogajati z oderuhi in finančnimi špekulanti. Koliko pa dajejo sodišča po svetu na razne moralne razloge, si pa lahko misli kar vsak sam. Zakaj po celem svetu? Ker se bo v primeru “stečaja” Grčije, marsikaj dogajalo. Tudi zasegi ladij, letal, ambasad ipd… Po celem svetu.

Pa še nekaj. Ob tem, da gre denar nemškim in francoskim bankam, je dobro pogledati tudi, kam je šel pa denar, ki so ga te banke nekoč posodile Grčiji? A tisto ni pa nič več vredno? In ali je dolg banki kaj manj vreden kot dolg komu drugemu? Kaj pa, če gre za sindikalno ali zadružno banko?

Ampak gospoda kot sta Cipras in Varoufakis to razumeta. Zato takšnih “argumentov” ne uporabljata, razen za interne populisitične namene. Sicer pa sedaj niti ni važno. Grki so se odločili za referendum, in žal mi je samo, da niso to izvedli že mnogo let prej. Prav je, da odločijo državljani. Upajmo le, da bo vlada, katerakoli že bo, njihovo odločitev izvajala brez fige v žepu.