Načelnost in oslizmi

Državljanjanska lista (kdo?) je nekoč davno v Državni zbor predlagala paket zakonodaje za očiščenje politike. Paket, ki se ga je prijelo ime Mr. Muscolo, je vseboval zakone, ki naj bi obsojenim posameznikom preprečili kandidiranje na volitvah, urejal je možnost odpoklica poslancev in še par malenkosti. Priznam, podrobnosit ne poznam. Sam sem se v DZju bolj posvečal financam, na teh bolj pravičniško-etičnih točkah so se pa drugi kolegi angažirali.

Paket ni šel skozi. Večinoma so se sklicevali na mnenje zakonodajno-pravne službe, ki je paket, zaradi raznih nedorečenosti, raztrgala. Ampak mnenje zakonodajno-pravne službe je ponavadi tisti razlog, ki ga potegneš ko, in le ko, ti ustreza, in ko pravih razlogov nimaš. Glavni nasprotnik tedaj pa niti ni bil SDS ampak predvsem PS. Zaradi župana Jankovića seveda. In glavni protogonist je bil Jani Moderendorfer.

Seveda so lahko zakoni bolje ali slabše pripravljeni, in ravno zato se sprejemajo v več branjih. Da jih lahko vmes še popraviš. Upoštevaš mnenje ZPS (zakonodajno-pravne službe) ipd… Če seveda obstaja volja. Če ne, potem jih sklicujoč na mnenje ZPS zavrneš.

Nič hudega. Se zgodi. Itak se politika z zakonodajo ne bo porihtala.

Včeraj pa slišim, da je Zaab, z omenjenim Janijem Moderendorferju v zakonodajo predlagala praktično enak paket zakonov. Domnevam, da so jih pred tme ustrezno popravili, ker toliko pa tudi Jani ni prtegnjen, da bi vložil nekaj, kar je pred tem zavrnil. Glede na izkušnjo DL so se verjento temu resno posvetili, in pripravili pravno brezhibne zakone.

In paket je bil zavrnjen, zaradi mnenja ZPS.

Ok, Verjamem, da predlog DL ni bil najbolj strokovno pripravljen in si je zato zaslužil zavrnitev na osnovi mnenja ZPS. Ampak kaj naj si pa sedaj mislimo o predlagatelju, ki paket popravi napak, zaradi katerih je prejšnjič ga zavrnil, pa mu ga zavrnejo z čisto istimi argumenti???

Ali pa prejšnjič mnenja ZPS sploh prebral ni, ampak ga je zgolj uporabljal, ker pravi razlog za zavrnitev je bil Janković. Razlog, ki ga potem par mesecev kasneje, ko so se skregali, pač ni bilo več. Zato so si lahko premislili.