Za Grčijo je pomembna le ena cifra

Dolg v višini 170% BDPja, kot ga ima Grčija, je problem. Še posebej, če je država v monetarnem sistemu skupaj z Nemčijo. Če bi bil to dolg v lastni valuti, bi bilo to z lastno monetarno politiko precej lažje. Tako pač ni enostavno.

Dolg v višini 170% BDPja, ob 3% obrestni meri pomeni 5,1% BDPja samo za poplačilo obresti. V neskončnost. Brez poplačila glavnice. Še pri 1,5% obrestni meri, kakršno ima Slovenija na finančnih trgih danes, znesejo obresti 2,55% BDPja. kar je nekako na nivoju tega, kar Slovenija plačuje danes.

In ta procent, kolikšen delež BDPja bo Grčija namenila odplačevanju dolga je edina cifra, ki je bistvena. In tu se lahko zmenijo od 2% do 4%. Več je bojda preveč. In v bistvu niti ni važno, ali se plačujejo le obresti ali tudi glavnica zraven.

Če bodo pogajalci pametni, bodo to cifro zapakirali tako, da bo volk sit in Tsipras cel. Ali se bo to zapakiralo v 50% odpis, poplačilo ostalega pa na x let po y% obresti ali brez odpisa in nekimi moratoriji ter podaljšanji, je bolj stvar PRa kot česarkoli drugega.

Ok, poleg te cifre je morda še ena. Do kdaj naj bi to potem odplačevali. Ampak to niti ni bistveno, ker se pač že dolgo ne predvideva, da bi država (sploh Grčija) svoj dolg poplačala.