Grških prvih 100 dni pod Syrizo

V Grčiji je zmagala Syriza. Kaj to pomeni, je težko napovedati, ker eno je imeti želje pred volitvami drugo je pa vladati. Sam prav natančno predvolilnega dogajanja v Grčiji nisem spremljal, sem pa danes zasledil tale video kjer eden najresnejših kandidatov za Syrizinega ministra za finance, Yanis Varoufakis, odgovori na vprašanje, kaj bodo naredili v prvih 100 dneh.

1. Spopad s humanitarno krizo in omenja, da je za leto 2015 nesprejemljivo, da ljudje hodijo lačni spat in otroci delajo domačo nalogo ob svečah.

2. Reformiranje države v treh sklopih:

  • javna naročila in omenja da izgradnja avtoceste je v Grčiji 3x dražja kot drugod,
  • bančni sistem,
  • množični mediji, pod vplivom pokvarjenih oligarhov.

3. Izpogajati nov posojilni sporazum z EU.

Hm, ko pogledamo te tri točke, se kar samo postavi vprašanje, katera izmed teh točk, ne bi bila primerna za Slovenijo? Slovenija je očitno bližje Grčiji kot se zdi.

Kot že sam omenja Yanis, 1. točka ne stane veliko, ima pa velik vpliv. Strinjam se da ne stane veliko, če bi to izvajal v kakšni resni državi. V državah z balkansko mentaliteto pa je lahko to le še eden iz projektov, ki zapadejo pod točko 2.1. Se pravi korupcijo pri porabi javnih sredstev. Vsi se strinjamo, da leta 2015 ni popolnoma nobene potrebe da je kdorkoli na svetu lažen ali da zmrzuje. Ampak kako anrediti, da bo hrana prišla do lačnih, in drva do prezeblih, jepa čisto druga zgodba. Še posebej, ker je nekaterim v interesu, da so drugi lačni in prezebli, ker je to vir njihovega zaslužka.

Točka 2.1 nam je znana. Javna naročila in z njo povezana korpupcija ter iskalci rent. In nam je tudi jasno, kako težak je spopad z tem. Nad bančnim sistemom in bankirji so pritožbe tudi v Sloveniji.

Pa tudi pri množičnih medijih imamo podobno situacijo. Tudi v Sloveniji je kar velika množica nezadovoljna z množičnimi mediji in jih povezujejo z oligarhi preteklega sistema in pajdaškimi povezavami. Na podvprašanje novinarja Yanis poudari zavezo svobodi govora, pa vendar je iz podtona razbrati, da obračun z oligarhi niti ni nepredstavljiv. Takorekoč lustracija. Zveni znano?

Res da bi oni verjentno lustrirali na drugi strani političnega spektra, kot pri nas. Ampak saj poznate tisto, da je genij blizu norcu. In tudi skrajna levica in skrajna desnica sta le nasprotna obraza istega kovanca. Razlika med levo elito in desno pač ni v kaviaru ali šampanjcu, ki si ga privoščita, ampak v tem da se enim zdi da je bolje začeti s šampanjcem, drugim pa da, je z njim bolje končati.

3, točka je logična. In težka. Kot pišejo tukaj, ima Grčija presežek v primarnem proračunu, in jih dol vlečejo samo obresti. Kar je po svoje dobro, ker to pomeni, da načeloma nisi odvisen od tujega financiranja. Ampak kot je tudi omenjeno v tem istem članku, se ta plus lahko zelo hitro spremeni v minus, če postane situacija nestabilna. Dodatno pa so na strani odhodkov še sveže Syrizine obljube in na strani prihodkov obljubljena znižanja davkov.

Na koncu se vse več ali manj zreducira na vprašanje, ali je Tsipras sposoben toliko poenotiti državljane da bodo verjeli v skupno stvar, da bo pomoč res prišla le do pomoči potrebnih, brez balkanskih štorij. Da bodo ljudje stopili skupaj in prihranke iz povštrov nesli v banke, da bodo banke lahko financirale gospodarstvo, ne pa da bodo denar umikali ven iz bank in povzročili bunk run. Da bodo še naprej delali, in pridno plačevali davke, da bo proračun izravnan ali v presežku.

To poenotenje se da narediti na dva načina. Prvi način je z močno vizijo, zgledom in karizmo. Nacije so bile s takšnim vodjem v preteklosti sposobne dobesedno graditi piramide in premikati gore (tistih bolj negativnih sposobnosti ne bom omenjal). Drugi način je z golo silo. Tudi to ne bi bilo za Grčijo nekaj novega. Jasno gre pa lahko za kombinacijo obojega.

Bo Tsiprasv ljudeh zbudil plamen ali jih bo pustil v depresiji? In kaj bi bilo bolje za njih. To bo verjento glavno vprašanje prihodnjih 100 dni za grke. In ostalo evropo.