Podpisano ali parafirano?

Že cel teden nas obveščajo, da bo oziroma sedaj že je, nova koalicijska pogodba parafirana danes, podpisana pa bo v ponedeljek, potem pa začne veljati in mandatar vloži listo ministrov v Državni zbor, ter stečejo postopki prijaznih pogovorov po odborih, ki se jim reče zaslišanje, ter nato potrditev vlade.

Ampak kakšna je razlika med parafiranjem in podpisovanjem? Jaz sem parafiranje ponavadi uporabil za dejanje, ko se podpišeš na vsak list nekega dokumenta, da ti pač kakšnega dodatnega ne uturijo vmes. Na zadnji list pa se, ponavadi na za za to predviden prostor, podpišeš. Pri meni je kraca na vsakem listu tipično le črka M, podpis pa je malce daljši in vsebuje ime in priimek, čeprav ponavadi izgleda kot nakracano zgolj ime. In zato je nekako pri meni smiselno razlikovati med podpisovanjem in parafiranjem.

Ampak poglejmo si to današnje dejanje, katerega rezultat najdemo tule. Ima kar dvoje končnih določb. Na isti strani. Ki povesta praktično enako. Ok, prva spada pod protokol, ki je 8. točka koalicijskega dogovora, tisto pod končnimi določbami, kar je točka 9. pa se nanaša na celoten koalicijski sporazum. Ampak oboje pove nekako enako. Da protokol/pogodba stopi v veljavo, ko jo podpišejo predsedniki oziroma predsedujoči vseh političnih strank v koaliciji.

In nato spodaj sledi datum in podpisi. Torej ta sporazum ali pogodba že velja. Danes. Saj so podpisi spodaj. In, če bodo v ponedeljek podpisali nekaj novega, kaj bo potem veljalo? Ok, najbolje, da v ponedeljek med končne določbe dajo še preklic tega, kar so danes podpisali.

In res bi bilo dobro, da to še malce popravijo, ker šlamparij je že samo na tej strani polno. Pri končnih določbah protokola piše, da začne veljati, ko ga (protokol) podpišejo predsedniki strank. Ampak podpis je predviden le za celoten sporazum in ne protokol posebej. Tako da bi bilo to pametno malce preformulirat. Pa tudi sklicuje se le na predsednike ne pa tudi na predsedujoče. Zakaj razlika? Ker mag. Židan pač ni predsednik stranke ampak je le predsedujoči. Isto sranje, drugo pakovanje, ampak, če so pri kasnejših končnih določbah tako natančni, da navajajo obe obliki, naj bodo pa še pri teh.

Malce večji kiks je pa v čisto zadnjih dveh odstavkih. Sam naslov sporazuma, določa da gre za sporazum (in ne pogodbo), kar se nato uporablja tudi v tekstu. V predzadnjem in zadnjem odstavku pa se kar naenkrat pojavi pojem pogodba. Da vsak prejme en izvod in pa kdaj pogodba (in ne sporazum) stopi v veljavo.

Sej načeloma je vse eno in isto, sporazum ali pogodba, predsednik ali predsedujoči, podpis ali parafiranje, prihodek ali odhodek, obdukcija ali operacija. Pa ali šteje kdaj podpišeš ali kdaj po medijih poveš da boš podpisal (in ne parafiral). Je pa tudi šlampasto. In to zelo. Saj bi še omenil, da so uvodne določbe navedene kot 6. točka. Ampak to bi bilo pa že pravo cepidlačenje.

PS: Ne pravnikom zaupat pravnih vsebin. Res ne.

PSS: Še minutka za slovenski jezik:

parafírati -am dov. in nedov. (knjiž. narediti pisno znamenje, navadno v obliki skrajšanega podpisa: vsa obvestila je parafiral ♦ jur. parafirati pogodbo doseči soglasje glede formulacije besedila, dela besedila

podpísati in podpisáti -píšem dov., podpíšite (í á í) 1. napisati, navesti svoje ime (in priimek), navadno pod svoje besedilo: podpisati članek, pismo; avtor se ni podpisal / spričevalo mora še podpisati // tako izraziti, potrditi a) soglasje: podpisatiprotest, resolucijo; izjave, pogodbe ni hotel podpisati ∙ ekspr. to podpišem z obema rokama s tem se v celoti strinjam b) seznanjenost: okrožnico so vsi podpisali; podpisati zapisnik c) uradno veljavnost česa: predsednik je podpisal dekret, sporazum /podpisati družbeni dogovor 2. obvezati se za kaj s podpisom: podpisal je, da pristane na operacijo; podpisati morata oba, oče in mati 3. napisati, navesti ime (in priimek) koga, navadno kot njegov zastopnik: podpisati očeta; za brata kar on podpiše 4.knjiž. napisati spodaj, drugega pod drugega: prvi znak podatka podpišeš natanko pod natiskanega; naslednjo številko podpišemo ◊ fin. podpisati menico; šol. predavatelj podpiše indeks potrdi, da je slušatelj obiskoval predavanja podpísan -a -o: ti še nisi podpisan; podpisana listina; sam.: podpisani potrjujem, da tega nisem storil