Zakaj Cerar ne podpira javne preiskave po Islanskem vzoru?

V Sloveniji imamo dve veliki omari, ki si zaslužijo resen pregled. Tudi zato, da se najdejo krivci, še bolj kot to, pa da se na osnovi tega kaj naučimo in ne ponovimo istih napak. Gre za TEŠ6 in bančno luknjo. V obeh primerih gre za miljardna oškodovanja in v obeh primerih se kaže, da primera še nista zaključena. O bančni luknji non stop hodijo informacije, koliko je še slabih terjatev, pri TEŠu pa zgodbe o določanju cene premoga in s tem povezanimi razmerami v premogovniku.

Ne glede na to, da morajo kriminal preganjati za to pristojni organi, bi neodvisna javna preiskava po Islandskem vzoru lahko podala precej širšo sliko. Kaže se, da ne gre namreč zgolj za lopovski podvig par posameznikov, ampak za širši model delovanja družbe, s široko podporo v politiki. In predlog koalicijske pogodbe Cerarjeve koalicije kaže, da tovrstne preiskave ne podpira.

V predlogu koalicijski pogodbi je tako glede bančne luknje zapisano le to, da bodo preiskavo preselili iz DUTB na Banko Slovenije. No, kolikor vem se DUTB s preiskavo sploh ne ukvarja, imajo le zavezo, da najavijo vse sumljive posle, ki jih opazijo. Banka Slovenija pa v tem primeru ni neodvisen organ, ampak je močno vpletena, celo eden glavnih krivcev za nastalo situacijo. Ne morem reči, da so aktivno sodelovali zraven, kakor pa kaže so pa aktivno nesodelovali, aktivno mižali. Res je pod novim guvernerjem zavel nov veter, ampak to ni dovolj. Ne morejo uslužbenci, ki so bili vpleteni zraven, sedaj preiskovati. Lep primer je recimo ga. Iskra. Šefica pravne službe. S takšnimi stališči, ko odkrito grozi pred rezultati preiskave, pač ne more preiskovati.

Še en dokaz za to, da Banka Slovenije nima kaj tega preiskovati je omenil Igor Masten, ko je pisal o podobni temi: “Zato islandsko poročilo zelo podrobno analizira ravnanja vodstva centralne banke in vlade tako pred krizo kot v krizi. Poročilo enoznačno sklene, da so ravnali malomarno.“. Velika je verjentost, da se je podobno dogajalo tudi v Sloveniji. In sedaj naj tisti, ki je bil malomaren preiskuje svojo malomarnost?

[youtube IFmTZY-ARas]

O TEŠ 6 pa koalicijska pogodba tudi ni prav zgovorna. Bomo pogledali in se odločili kaj za naprej. Nič o tem, da je potrebno ugotoviti, preko katerih vzvodov se je projekt peljal in kako le to preprečiti v naprej.

Za uvedbo javne preiskave po islandskem vzoru je bil praktično že dosežen konsenz v DZ, nato pa so nas prehitele volitve. In kakor kaže, se je s tem zgodba zaključila. Nekako bi še razumel, da bi javni preiskavi nasprotovale stare politične stranke, ki so morda v oba projekta bile vpletene. Ampak kako razumeti pa to, da to ne diši Stranki Mira Cerarja, mi pa ni prav jasno.

Nenazadnje, sedaj že skoraj pozabljen odstop KPK je bil osnovan tudi na tem, da se v Sloveniji nič ne spremeni. Da psi lajajo, karavana gre pa dalje. Da miljarde izpuhtijo, ko pa se medijski prah poleže, je pa tlakovana pot za nov tovrsten projekt. In tako bo, če se na osnovi starih napak nič ne naučimo. In kot kaže, se bo tako tudi nadaljevalo.