Kaj naj naredijo z Janšo?

Janši je nov parlament danes potrdil mandat. V bistvu prav veliko izbire tukaj niso imeli. In takoj se je pojavil predlog Janija Moderendorferja, da bo to potrebno še revidirati. Me prav zanima, kako povprečnemu volilcu razložiti, da nekomu mandat potrdiš, nato pa mu ga odvzameš. Verjento enako težko, kot razložiti, kako je nekdo kaznovan, če lahko praktično nemoteno opravlja eno najpomembnejših funkcij v državi.

Saj je vse po pravilih. Ampak človek pač enostavno ne more verjeti, da je nekdo kriv, če v bistvu ni kaznovan. Kot da recimo nekdo z očitnim naglasom razlaga, da je rojen slovenec. Saj morda je res, ampak ljudje nekako večjo težo kot neposrednim informacijam, dajemo posrednim.

Se je pa ob tej debati potrebno zavedati, da je verjento množica tistih, ki so prepričani, da Janša ne bi smel biti poslanec, enaka množici tistih, ki so prepričani da je kriv. In enako velja za množico tistih, ki so prepričani, da je nedolžen, in da mora mandat obdržati. Kar v bistvu le pomeni, da gre pri tem bolj za vero (na obeh straneh) kot za razum. Razumni se namreč zavedamo, da o Janševi krivdi kaj prida nimamo kaj razpravljati, ker nimamo na voljo niti delčka dokazov, ki so bili uporabljeni pri sodbi. In glede mandata je jasno le to, da ni jasno.

Odpira pa udeležba Janše na ustanovni seji DZ in tudi napovedano nemoteno poslansko delo še eno zelo pomembno vprašanje, ki ga do sedaj še nisem zasledil drugje. Demokracija ni zgolj delovanje izvoljenih poslancev. Vsaj tako pomembno kot delovanje po izvolitvi so same volitve s tem pa tudi predvolilni boj. Saj verjamem, da recimo parlament v Severni Koreji deluje čisto demokratično, ko so ustrezni kandidati izbrani. Ampak tistemu ne moremo reči demokracija predvsem zaradi predvolilnega boja, ki ga pač ni, in same izvedbe volitev.

In, če se Janši omogoča sodelovanje v parlamantu, ni se mu pa omogočilo predvolilno delovanje, potem je to najmanj dvolično, da ne uporabim še kakšnega hujšega izraza.

Normalno delovanje pa pomeni da, če poslanska skupina SDSa svoje delo ustrezno organizira, je Janša lahko “na svobodi” vsak da, od jutra do večera. Bodo pač uvedli vsakodnevne sestanke poslanske skupine. Jutranje ob 8:00 in večerne ob recimo 22:00. Pa še član vseh odborov in komisij postane, pa bo res hodil v zapor le še spat. In to res ni ničemer podobno. Potem je bolje, da mu enostavno kazen odložijo, kar pa verjento JJju sploh ne ustreza, ali kar odpišejo.

Odvzem mandata, kar nekako napoveduje Moderendorfer, in resnici na ljubo, bo večina poslancev razen SDSa težko glasovala proti, če do glasovanja pride, pa ne bo nič drugega kot nov pravni zaplet. In se bo politika znova večino časa ukvarjala z JJ in ne ostalimi za državo v tem trenutku pomembnimi zadevami. In, če nato sodišče še odloči, da je bil odvzem nezakonit, bo zmeda popolna in bo na parlament še bolj padla senca nelegitimnosti.

Je pa kar simptomatično, da je glavni borec za odvzem mandata JJ ravno Moderendorfer. Ko je DL predlagala paket zakonodaje, ki bi poleg ostalega prepovedal obsojenim kandidirati na volitvah, in tega zapleta sploh ne bi bilo, je bil pa glavni nasprotnik. Zaradi Jankovića seveda.

Resnici na ljubo, so na voljo same zanič možnosti. Po sistemu, da je pot v pekel tlakovana z najboljšimi nameni, smo namreč že predaleč zaplezali.

Pustiti Janšo v DZ, sedaj, ko mu je bilo že omogočeno priti, bi bilo nekako logično. Hkrati pa se je potrebno zavedati, da bi bilo to tudi hudo naporno. Ne smemo pozabiti, da imajo poslanci imuniteto na izrečeno v državnem zboru. In da imajo zagotovljen air time. In ob kopici novincev je jasno, da bo to SDS izrabila precej bolje kot vsi ostali skupaj.

Še najbolj salomonska rešitev bi dejansko bila, da se popravi zakonodaja, ki v takšnem primeru naloži poslancu, da se odloči ali želi odložiti prestajanje kazni za čas ko je poslanec, ali pa mu poslanski mandat miruje (podobno kot v primeru, če postane minister) vmes ko je na prestajanju kazni. Bi pa takšna rešitev sedaj lahko odprla vprašanje retroaktivnosti, ker je pač Janša že nastopil oboje. Poslanski mandat in prestajanje kazni.

Seveda pa vsa ta debata ne more mimo vprašanja, kakšno je stanje v SDSu. SDS kot najbolj organizirana in zaprta stranka, to spretno skriva. Ampak naj malce pošpekuliram. Če bi bilo vse lepo in prav in vse niti trdno v JJjevih rokah, potem njegova fizična prisotnost ni potrebna. In bi lahko svojo vlogo mučenika bistveno bolje igral iz zapora. Če pa pri njih vseeno malce vre, potem pa mora JJ poskrbeti za čim večjo prisotnost. Sicer se mu lahko zgodi stranka, po sistemu, daleč od oči, daleč od srca. Ne smemo pozabiti, da je v SDSu prav gotovo kar nekaj nezadovoljnih, ki so svoje stolčke izgubili. In to vedno boli.

Kakorkoli že, upam da se bo parlament čim več posvečal drugim zadevam, kot pa poslanskemu zaporniku. Ampak se močno bojim, da je to upanje več ali manj prazno.