Glede legalizacije konoplje

V petek je na dan prišla novica, da je vlada legalizirala konopljo za medicinsko uporabo. Temu ni ravno tako. Poglejmo izvleček iz vladnega sporočila za javnost.

Category:Wikipedians who like Weeds
Category:Wikipedians who like Weeds (Photo credit: Wikipedia)

Ker je medicinska stroka podprla uporabo učinkovin iz konoplje za zdravljenje simptomov nekaterih bolezni, je vlada potrdila spremembo omenjene uredbe, s katero v Sloveniji omogoča uporabo zdravil na osnovi kanabinoidov. Konoplja, razen industrijske konoplje, torej ostaja prepovedana droga, registrirana zdravila na osnovi kanabinoidov pa lahko po novem  zdravniki predpišejo bolnikom na recept za zdravljenje tistih bolezni, pri katerih so ta zdravila dokazano učinkovita.

Dopuščajo se torej zdravila na osnovi kanabinoidov.

No to, da so ta zdravila bila do sedaj prepovedana, jasno kaže na to, kako stigmatizirano je to področje. O tej temi sem imel tudi poseben pogovor na ministrstvu za zdravje, kjer so mi to, kar so sedaj udejanili, obljubili pred mesecem ali dvema in obljubo držali. Seveda bi bil vesel, če bi uspel večji korak. Ki bi recimo omogočil ne le zdravila na osnovi kanabinoidov ampak tudi uporabo same konoplje v medicinske namene, pa tudi samooskrbo.

Sam ne bi imel nič proti legalizaciji za “rekreativne” namene. Če je tudi prekomerno uživanje alkohola družbeno sprejemljivo, ne vem zakaj ne bi bila tudi uporaba trave. Danes recimo sem obiskal Jurjevanje v Črnomlju, kjer so predstavljali Semiško ohcet. Kar par točk je bilo v bistvu poveličevanje pitja vina. Pa se ob tem ni nihče spraševal kako to vpliva na prisotne otroke.

Ampak ja, takšno je trenutno stanje v Sloveniji. In moramo biti veseli vsakega koraka naprej. Tabuji se težko rušijo čez noč. Zato smo tudi tega korakca lahko veseli. Sploh, ker so mediji večinoma prikazali drugače, kot da je legalizirana uporaba konoplje. Kar pomeni, da je nekako takšno tudi mnenje javnosti. In bo pač naslednjič toliko lažje sprejeti naslednji korak, ker bo večina že prepričana, da je temu že itak tako.

Skratka šampancev ni ravno za odpirat. Kakšnega pa si na ta račun vsekakor lahko zarolate, če se pač s tovrstno rekreacijo ukvarjate :-)) Aja, pa nič bolj ni zakonito kot je bilo pred enim tednom.

Če bo v vsakem vladnem mandatu narejen kakšen korak naprej, bomo glede na dinamičnost vlad v zadnjem času, hitro na cilju. Sam sem legalizacijo po vzoru Kolorada podprl na odprti seji odbora za zdravstvo DZ in zastavil poslansko vprašanje na to temo vršilki dolžnosti ministrice za zdravje. Pa malce težil na ministrstvu. To je pa to, za ta mandat. Da bi v to uspel prepričati še 45 kolegov, pa v tem trenutku ne verjamem.

[youtube eErDBnkEP-g]