Zakaj je padla vlada?

Predsednik Pahor je včeraj razpustil držani zbor in razpisal volitve na za marsikoga sporen datum, sredi julija. Osebno menim, da je to prav. Če is preberete oceno evropske komisije, je poolnoma jasno, da počitnice niso nekaj, na kar naj bi se kaj prida ozirali. Sploh ne, če ima država težave.

Ampak stopimo korak nazaj. Zakaj je vlada padla? Odgovor je jasen, ker se je Zoki odmrznil. Ampak to zadovolji le najpovršnejše opazovalce, vsi ostali pa si jasno postavijo še vprašanje, zakaj se je Zoki odmrznil? Nenazadnje je Zoki hudo pragmatičen človek, ki mu je več ali manj vseeno za državo, če je le zanj dovolj poskrbljeno. Pri čemer “zanj” ni nujno le za njega osebno. Nekateri zraven vlačijo še takšne in drugačne strice iz ozadja. Ampak poglejmo kaj bi bili morebitni vzroki.

Zakon o igrahna srečo se je že dolgo vlekel naokoli. In do konsenza ni prišlo. Spremenjen način podeljevanja koncesij, odpiranje vrat tujemu lastništvu ipd… so prav gotovo razlogi, ki imajo denarno s tem pa tudi interesno ozadje. Ker se je minister Čufer pokazal kot zelo odporen na raznorazna lobiranja, marsikomu spremembe niso bile všeč. Zato so se zamrzovala in sedaj, z vlado, odšla v zmrzovalnik. Ob tem moram dodati, da so s tem v vodo padle tudi čisto tehnične spremembe zakona, ki bi predvsem omogočile, da bi lahko sedanji izvajalci teh igre stopili v korak s konkurenco. Ker do tega ni prišlo, bo ta panoga še naprej soočena z umiranjem na obroke. Konkurenca v bližnjih državah, naše že krepko prehitevajo.

Strategija in klasifikacija Slovenskega državnega holdinga bo spet zamrznjena. Na upravljanje državnega premoženja nas opozarja tudi Evropska komisija. Ampak očitno so inteiresi premočni. Ribarjenje v kalnem, se bo lahko nadaljevalo. Že pri sprejemanju zakona se je jasno pokazalo, da so apetiti politike veliki in je morala predsednica vlade vložiti ogromne napore, da je premaknila zadeve naprej. SD in Desus se držita svojih stolčkov. Pa da smo si na jasnem. SDS tukaj ni prav hudo daleč. Nenazadnje je na zadnji seji komisije za nadzor javnih financ, g. Pogačnik iz SDS že namigoval, da namesto o privatizaciji bank, razmišljajo o dividendah. Da bi upravljali.

Že konec lanskega leta, z aktivacijo slabe banke (DUTB) se je napovedovalo, da bo marsikatero podjetje, ki bo moralo skozi prestrukturiranje, soočeno z konverzijo dolgov v kapital, kar z drugimi besedami pomeni, da bodo lastniki postali ne-lastniki. Kar marsikoga seveda boli. Dejstvo je, da je marsikater lastnik, praviloma takšen, ki je do lastništva prišel na kakšnega od lažjih načinov, ni bil dober lastnik, in je podjetje predvsem zlorabljal za lastne potrebe. In je z tem težko prekiniti. Ampak ta proces se je začel, in seveda se je povečal pritisk na politiko, da bi kdo raje kako drugače.

Banke imajo veliko denarja. Zaradi izvedene sanacije imajo na voljo veliko kapitala, ki pa ga težko plasirajo, ker podjetja še niso pripravljena. In ker se investicijski cikel še ni zagnal. In ta denar marsikoga žuli. Marsikdo ima v mislih še kakšen stadion. Ali kakšno podjetje, da se mu pomaga.

Minister Čufer je peljal dokaj konzervativno finančno politiko. Tako ima država kar nekaj prostih sredstev, tako da se za potrebe proračunskega primankljaja ne bo potrebno kmalu zadolževati, zato tudi imamo nizko obrestno mero na mednarodnih trgih. Ker pač denarja trenutno ne rabimo. Če k temu prištejemo še “višek” denarja v bankah, se jasno pokaže, da lahko “ustrezna” vlada to in pa naslednje leto mirno zapravlja. Sploh, če se ji fučka, kaj bo potem. In ja, med kandidati za mandatarja so tudi takšni.

Pa recimo nadgradnja zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki naj bi končno odprl tudi podatke o slabih kreditih, ki so ostali na bankah. Tudi tega, se je marsikdo ustrašil. In pa še zadnja zadeva. Policijski/sodni postopki so se nadaljevali. In marsikomu to ni bilo všeč. In računa, da se to lahko uredi tudi preko volitev.

Skratka razlogov/interesov je veliko. Je pa potrebno dodati eno dejstvo, na katero vsepreredko pozabimo. Vlado lahko vrže le koalicija, opozicija je ne more. Skratka SDS se je vsekakor močno trudila, da vrže vlado, ampak krivde pa njim za to ne moremo pripisati. Razen seveda, če so se s kom iz koalicije v ozadju spajdašili.