Urok depale vasi

Priznam, omenjenega dokumentarca nisem pogledal v celoti, zamudil sem prvih 10 minut. Če je še kdo v tej situaciji, si ga lahko si ga ogleda tule. Priznam tudi, da ga prav pozorno nisem spremljal. In se mi je nekako do konca zdel predvsem kot nametavanje dejstev in kao dejstev, brez nekega resnega namena. Do samega zaključka, kjer pa je, vsaj tako sem dojel, zavil malce bolj v desno, če se že gremo levo-desno polarizacijo.

Morda se motim, ampak verjetno je dokumentarec (bolje rečeno kao dokumentarec, ker resnega dokumentarca pač RTV SLO ni sposobna, poglej recimo sodbo Mitja Okorna okoli dokumentarca o patru Opeki) povzročil kar precej navdušenja na “desni” strani spektra in precej negodovanja na “levi” strani spektra. In verjetno so se vrstili klici pohval na SDS in klici ogorčenja na RTV SLO. Domnevam. Vem ne. Predvsem v smislu kako si nacionalka lahko privošči kaj takšnega.

In ja, tudi mene je prešinilo, kako to, da predvajanja tega kaodokumentarca, niso preprečili. Ampak odgovor je jasen. Predvajanje tega dokumentarca je v interesu tako enih kot drugih. Takšen dokumentarec ne bo nikogar prepričal v nasprotno, kvečjemu bo vsakemu posebej utrdil njegovo stališče. In to je v tem primeru v korist tako enih kot drugih.

Še posebej, ker utrditev enih in drugih, pomeni večjo polarizacijo, in preusmerja pozornost od aktualnih vprašanj k zgodovinjskim vprašanjem. To pa je očitno edino, česar zmorejo tako levi kot desni.

Sklicevanje na pluralnost je tako predvsem delovanje v smer totalne polarizacije, gradnja in utrjevanje okopov, in gradnja koalicij za temi okopi. In to trenutno ustreza glavnima akterjema. SDS in SD. In ni nobena skrivnost, da sta obe stranki že sklenili koalicijo, za preprečitev, da na nacionalki zaveje nov veter – Nataša Pirc Muser.

Ali gre moje pisanje razumeti, kot da nasprotujem objavi tega kaodokumentarca? Ne! če je iz vidika kvalitete (ki pa se je ne čutim sposoben ocenjevati) primeren, naj bo prikazan. Je pa ob tem potrebno povedati, kakšni so vzroki in kakšni interesi.

Pa morda za konec še ena vsebinska pripomba. Če sem prav razumel, in res se nisem poglabljal v to, ker menim, da imamo v Sloveniji trenutno za početi kaj bolj pomembnega, je leva stran opravičevala svojo intervencijo ali intervencije, s tem, da bojda želi Janša izvesti državni udar. Iskreno verjamem, da se tudi sam popolnoma zaveda, da kaj takšnega v Sloveniji ni možno. Ni možno na desni, ni možno na levi. Vsakdo, ki operira z tem, da obstaja nevarnost državnega udara, to po mojem mnenju počne, ker sam razmišlja o tem. In lahko mirno vsakega, ki nekaj stori v bojazni na državni udar, mirno razglasim za paranoika in tolk norega, da je bolje, da se spoka iz vseh pozicij.

Nenazadnje je Janša 2x že postal predsednik vlade. In, če bi imel tandence s silo ostati na oblasti, bi imel najkasneje takrat za to idealno priložnost. Seveda je ves čas vlekel poteze, da krepi svoj položaj, kar se dogaja predvsem z nastavljanjem in zaposlovanjem “svojih”. Ampak to ni DRŽAVNI UDAR. To je svetlobna leta stran od tega.

Seveda pa logično to odpira potem vprašanje, ali gre morda za kontra državni udar. Da nekoga (neutemeljeno) obtožiš, da načrtuje državni udar, in ga zato lopneš po glavi in s tem sam izvedeš kontra udar. Rezultat Depale vasi je bil odstavljen minister. Odstavitvi ministra pa res ne moremo reči DRŽAVNI UDAR.

Kakorkoli obrnem mi na koncu na misel pride le ena zadeva. Da eni in drugi nikakor ne morejo mimo tega, da jim je bila v zgodovini storjena neka krivica. Enim se je zgodila (nasilna) izguba vpliva po 2. svetovni vojni, ne dovoljšen vpliv pri prihvatizaciji, par udarcev v vladi, drugim pa propad socializma, izguba oblasti ipd… In zaradi teh travm, ne eni ne drugi niso sposobni realnega pogleda naprej. Kar pa je izjemno slaba napoved za prihodnji Slovenski razvoj in prihodnje generacije.

Dokler volilci ne bomo teh zagrenjenežev poslali v arhiv, bodo arhivi tisto osrednje vprašanje naše prihodnosti.