Bruseljsko poročilo in borza

Včeraj je evropska komisija sprejela oceno stanja glede makroekonomskih (ne)ravnovesij v članicah EU. Slovenija je dobila poseben privilegij, skupaj s Francijo, da bo še malce bolj nadzorovana kot drugi. Da nas bodo ponovno ocenili že junija. Poročilo je konkretno, kot so bila konkretna že pred tem, rdeča luč pa je, da smo v mrtvem teku.

In ob tej klofuti, bi človek pričakoval, da bo poročilo negativno vplivalo na vlagatelje v slovenske obveznice in da bodo le te na to odreagirali z dvigom obrestne mere, ki jo pričakujejo za dolg, ki jih ima Slovenija pri njih.

Ampak graf je jasen. Opazen je padec ob objavi poročila. Zakaj pozitivna reakcija trga, če je poročilo bolj žalostno? S tem je obrestna mera na slovenske obveznice po dolgem času znova prebila magično mejo 4%.

Borza je zanimiva zadeva. In niso pomembne zgolj informacije ampak tudi pričakovanja, povezana z le temi. Če neko podjetje objavi odlične rezultate, 2x višji dobiček, kot so ga imeli v preteklem obdobju lahko navkljub temu delnica pade, če so bila pričakovanja po 3x višjem dobičku.

V tem našem primeru imamo kup možnih razlag:

  • lahko da so vlagatelji pričakovali, da bo EK poslala trojko v Slovenijo in so bili prijetno presenečeni nad tem, da do tega ni prišlo.
  • lahko so vlagatelji sedaj prepričani, da bo trojka prišla že junija.
  • lahko so vlagatelji veseli, da je EK dala Sloveniji resno opozorilo, in ocenjujejo, da bo to pomagalo.
  • lahko so veseli, ker bo že v juniju jasno, kaj pa kako.

Kaj je res in kaj ne, je pa bolj ali manj odvisno od pozicije vsakega posameznika. Ali vidi kozarec bolj ali manj prazen. Ali je pikčast ali progast.