Legalizacija trave

V Državnem zboru občasno potekajo tudi javne predstavitve mnenj. Pride in svoje pove, lahko kdorkoli. In le od njega je odvisno, kako bo teh par minut izkoristil. Tako smo včeraj imeli javno razpravo o predlogu treh zakonov: uporabi marihuane v medicinske namene, samozdravljenu in osnovnem bivanju. V svojem prispevku, sem se dotaknil le prvih dveh.

[youtube eErDBnkEP-g]

Ne smemo si zakrivati oči. Trava oz. marihuana je prisotna pri nas in okoli nas že dolgo. Že kar nekaj časa je uživanje dekriminalizirano, čedalje bolj pa se izgubljajo tudi predsodki. Ampak strahovi so še kar prisotni in pogumni koraki naprej prava redkost.

Ne glede na to, da sam odločno podpiram legalizacijo je treba vseeno tudi malce kritično pogledati na včerajšnjo debato v parlamentu. Ne morem se namreč znebiti občutka, da je navkljub vsemu velika večina bila zadovoljna z tem, da je v Državnem zboru lahko dobila svojih 5 minut slave in iz glavne govornice širnemu svetu povedala, da si gre pa sedaj en joint prižgat.

Ampak prava bitka se šele začenja. Ni zmagovalec tisti, ki da prvi gol, ampak tisti, ki dobi tekmo. Nobeno presenečenje ni, da zakon podpirajo “hipiji” in “alternativci”, ki to pokažejo že s svojim izgledom. Ampak za splošno sprejemljivost legalizacije, pa ni dovolj, da se med sabo prepričujejo zaprti krogi somišljenikov. Do preboja lahko pride le, ko bo korist te spremembe uvidela tiha večina.

K temu seveda lahko pripomore tudi takšna razprava v parlamentu, ki odpira prostor debati. Ampak to je le prvi korak izmed mnogih. Potrebno pa je korakati naprej!

In, če parafriziram Luisa Armstronga: To je majhen korak za človeka, pot pa tako dolgo, da je v bistvu neznaten korakec za človeštvo.