O vrednotnicah za dopolnilno delo

V okviru prvega branja novele zakona o preprečevanju dela na črno, smo v veliki meri debatirali o vrednotnicah. Spodaj je moja razprava, in odgovor ministrice, Anje Kopač Mrak.


Ministrici bi z veseljem repliciral, ampak že tako sem porabil veliko časa, in sem preostalih 5 minut želel prepustiti Kristini.

PS: Pa kolegica iz PS me je kregala. Da se v koaliciji tako ne obnaša. No, saj načeloma se strinjam. Samo glede tega, kdo se neprimerno obnaša imava ločeno mnenje :-))

3 Responses to “O vrednotnicah za dopolnilno delo”

 1. Parlamentarci v zadnjem času nove zakone, ki se tičejo obračuna plač, sprejemate s takšno brzino, da vas na DURSu ne dohajajo več.

  Spremembe, ki naj bi veljale za oddajo REK obrazcev preko eDavkov s 1.1., so implementirali nekje do sredine januarja, pa še to ne v celoti, spremembe, ki naj bi veljale s 1.2. pa še danes niso nared, zato njihov IS zavrača poslane XML dokumente.

  Ko pa sem jih želel poučiti o osnovah ravnanja z XML shemami, pa sem od njihovega strežnika pravkar prejel odgovor QuotaExceeded, kar na fiasko in poplavo mejlov najbrž niti ni čudno.

  Če sem še pred dvema letoma trdil, da imamo v RS najbolj zapletene obračune plač na svetu, ne vem kaj naj rečem po vseh spremembah zadnjih dveh let.

  Lahko rečem le to, da z zagotavljanjem obilice dodatnega dela zgledno skrbite za razvoj domače IT industrije in višino IT plač (nadure in nočno delo).

 2. Tole je pa moj mejl DURSu, ki mi ga ni uspelo oddati:

  Spoštovani,

  na spletni strani http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Technicals/FormsXml.aspx imate pod naslovom “XML strukture obrazcev v eDavkih” objavljen seznam “XML sheme za posamezne obrazce”, ki za posamezen obrazec navaja vse njegove verzije XML shem (v nadaljevanju XSD), oštevilčene z zaporedno številko in opremljene z datumskim intervalom veljavnosti posamične verzije.

  Do tu vse lepo in prav, saj je zadeva urejena v skladu s splošno sprejetimi standardi ravnanja z XSD dokumenti.

  Žal pa je popolnoma drugače z osnovnimi shemami navedenimi v zgornjem delu omenjene spletne strani.

  Pod nazivom “Skupne XML sheme za PODO obrazce” se nahaja povezava do XSD dokumenta, ki se uporablja za pripravo iREK-a za vse REK obrazce.
  Torej gre za ključen oz. najpomembnejši XSD za REK obrazce.
  A v tem primeru ni navedenih niti verzij, niti intervala veljavnosti, niti datuma in časa zadnje spremembe,
  niti ni, kolikor je meni znano, nikjer objavljeno, kdaj in kaj je bilo spremenjeno.

  Kot naj bi vedel vsak sodobni inženir računalništva, se XSD dokumentov, ki predstavljajo “pogodbo” med dvema oddaljenima informacijskima sistemoma,
  nikdar ne spreminja, temveč se ob potrebi po spremembi objavi novejšo verzijo XSD dokumenta.

  Kljub temu omenjeni XSD PODO-Common-1.xsd (enica najbrž predstavlja verzijo, kajne?)
  v zadnjem času spreminjate praktično vsak teden, brez da bi uporabnike o spremembi kakorkoli obvestili.

  Tako uporabnikom XSD dokumenta, če želimo, da bo naš informacijski sistem v skladu z objavljeno XML shemo,
  ne preostane drugega, kot da si z zgoraj omenjene povezave vsak dan naložijo trenutno XML shemo, jo primerjajo z včerajšno,
  in s pomočjo primerjalnika datotek ugotovijo “novosti”. Če tega ne počnemo, ne moremo zagotoviti, da bodo oddani dokumenti popolni in v skladu z zakonom.

  V upanju na ureditev spodrsljaja s PODO shemo vas prisrčno pozdravljam

 3. Zelo dober govor. Vidim, da je vključena tudi moja pripomba :)