Prožno, vitko in predvsem poskočno gospodarstvo

Karikature so ponavadi dobro umeščene v časopisih, in sicer tako, da povedo bistveno več, kot bi povedale samostojno. Ali pa povedo to, kar se ne sme povedati. Zgodi pa se tudi, da pride karikatura prav tudi tistemu, ki je ni naročil. Tale v zadnjih Financah, je kot nalašč za to, kar sem povedal na zadnjem vrhu koalicije na Brdu, ko smo se pogovarjali o novem koalicijskem dogovoru.

(finance.si)

V zadnjem času se v Sloveniji pojavlja kopica raznih “alternativnih” gospodarskih pristopov. V navednice sem dal, ker dejansko ne gre za nič alternativnega, nič novega, ampak večinoma za pristope, ki imajo, če ne pri nas, pa vsaj v svetu, že kar dolgo brado. Gre za nove poslovne modele, npr. start-upe, kjer se zbere ekipa okoli ideje, nato pa pripeljejo projekt do določene faze, ko potem z njim poiskušajo navdušiti investitorje. S tako zbranim denarjem, nato pokrijejo fazo ali dve, če projekt uspe, pa gre ponavadi za velike dobičke. V veliki meri, jih pokasirajo investitorji, ampak tudi začetni zanesenjaki ponavadi ne ostanejo ravno praznih rok. Za razliko od bolj klasičnega pristopa, kjer se vlaga v relativno zihr projekt, je tukaj jasno, da gre za zelo tvegano naložbo. Bolj po sistemu, da najprej skočiš, šele nato rečeš hop. Pa ne sedaj to vzeti kot nekaj slabšalnega.

Potem imamo nove oblike sodelovanje. Kooperative in/ali zadruge. Kjer se bolj kot na lastništvu, daje poudarek članstvu. In potem s tem povezano tudi samo delovanje pa tudi delitev morebitnega dobička. Čisto tako, za občutek, tukaj je seznam 300 kooperativ po celem svetu. Kolikor mi je znano, imamo v Sloveniji že vso potrebno zakonodajo, ki vse to omogoča. Potrebno je le preiti od ideje k dejanjem. lep primer, o katerem sem zadnjič pisal, je pobuda Skupaj za knjigo. Zgodba sicer postaja čedalje bolj zanimiva, ampak idejo še vedno podpiram. Naj pa tisti, ki jo bodo podprli tudi finančno, dobro razmislijo, s kom delajo skupaj posel.

In pa socialno podjetništvo. Ok, da nečemu rečeš, da je podjetništvo, potem mora po moje laufati brez subvencij države (lahko pa izvaja določene storitve za državo). Ampak ne bom tega tukaj naprej razglabljal, je pa to vsekakor ena od oblik delovanja, ki bodo v prihodnje malce bolj prisotne.

Pa še crowdfunding moram omeniti.

Roko na srce, nobena od teh štirih novih oblik podjetništva, po mojem mnenju kratkoročno ne bo bistveno spremenila gospodarske slike Slovenije. Lahko pa, na dlajši rok, pomeni marsikomu delo in socialno varnost, zato je prav, da naredmi vse, da se jim odstrani vsa nepotrebna polena, ki jim morebiti ležijo pred nogami.

Me pa vsakič znova preseneča, kako so zagovorniki teh “novih” oblik dokaj tipično nenaklonjenju spreminjanju starih poslovnih modelov, oblik sodelovanja in tehnologij. Privatizacijo imam v mislih. Slovenija ima še vedno, relativno veliko, vendar pa čedalje manj, kapitala, v podjetjih v državni lasti. Ki so tipično, bodisi monopolistična in dosegajo večji ali manjši dobiček, bodisi poslujejo v najboljšem primeru z nulo. Seveda ustvarjajo, ampak nekega preboja na svojem področju pa ne delajo, ampak bolj životarijo. Ker pa gre svet naprej, to pomeni, da na dolgi rok pač umirajo.

In ravno ta nelogičnost, o na eni strani deklarativno podpiraš NOVO, na drugi strani pa deluješ tako da podpiraš STARO, me bega. Tako enostavno ne gre! Oziroma gre, je pa to izkaz tega, da govoriš eno, in delaš drugo. In ja, točno to kaže tista karikatura iz Financ. Želimo si vitkega in naprednega gospodarstva, ki bo lahkotno preskočilo brezno gospodarske krize, ki je čedalje manj globalna, in čedalje bolj lokalna. Pitamo pa dinozavra, ki ne le da ne more skakati, še hoditi se mu ne da več.

S sanacijo bančnega sistema, imamo v bankah relativno veliko hrane, za naše dinozavre. In samo upamo lahko, da jo bomo uporabili na način, da bo moral dinozaver najprej čez prepad, šele nato, pa ga bomo nakrmili. In ko bo skakal čez prepad, se bo lahko tudi otresel raznoraznih pijavk, že pred tem, pa bo lahko odvrgel tudi vso staro dlako in blato, ki se lepi po njem. Ker, če ga bomo nakrmili na tej strani, potem se to ne bo končalo dobro. Niti za banke, niti za dinozavra, še za prepad ne.

5 Responses to “Prožno, vitko in predvsem poskočno gospodarstvo”

 1. Slovenci futrajo komunistične dinozavre in zato so tudi sami obsojeni na izumrtje. Kapitalizem je super zadeva. V njem spontano odmrejo dinozavri. Svet bi bil lepši brez bebcev torej Slovencev in kapitalizem bo poskrbel da bodo izumrli nadomestil jih pa bo kakšen bolj pameten in samozavesten narod. Škoda Slovenske zemlje, ki je lepa za slovenskega hlapca in bebca. HURAAAAAAAAAA .

 2. ha ha ha ODLIČNO, da so dinozavri. ha ha ha Dinozavri bodo poskrbeli, da bodo izumrli bebci, ki jih volijo. ha ha ha ho ho hi hi hi Meteorit ki bo to storil, bo pa bankrot. ha ha ha

 3. ha ha ha Zlovenci sprijaznite se, da ste neumni in neumen folk voli za dinozavre, torej za izumrtje. ha ha ha Južna Švica? ha ha ha V Švici ne volijo za dinozavre. ha ha ha Slovenski folk je tako bebav, da misli da bo volil za dinozavre in da bo tako porinil evolucijo naprej. ha ha ha Rdeče dinozavre. ha ha ha Res ste bebci slovenci. ha ha ha Sanjate o Južni Švici a volite za rdeče dinozavre. ha ha ha Moraš biti res idiot, da to počneš. ha ha ha Danes abstiniram alkohol, pijem samo 10l piva. ha ha ha Takšnega mišljenja so sposobni samo tepci, ki volijo za rdeče dinozavre. ha ha ha Zlovenci. ha ha ha ha BEEEE OFCE neumne. ha ha ha ho ho hi hi hi ha ha ha

 4. privatizacija ni čudežno zdravilo, kot si domišljajo Virantovi fantički, sploh ne za zadolžene države….prodaja lastnine je namreč le enkratno dejanje, ki vzporedno ponudi le malo prostora za dihanje tistih, ki so odvisni od prevelikega zapravljanja…. sploh pa je prodaja, ko na trgu vlada depresija, že sprevržena ideja….
  privatizacija, torej prodaja skupne lastnine sicer lahko pomeni izboljšanje kreditnih ocen, kar bi sicer moralo pomeniti tudi povezavo z zmanjšanji izdatkov, a kaj, ko bi si naši parlamentarci, že videno, boljše kreditne ocene razložili zgolj kot razlog za nova brezglava zadolževanja…..dokler se torej ne sprazni parlament vseh trenutnih trotov, pomeni vsaka nova morebitna privatizacija skupnega premoženja le še močnejše zategovanje okoli vratu državljanom…..
  čudi pa me, da iz neke kao sredinske stranke zavračaš že vsaj 20 let preverjene uspešne metode po svetu, od start-up, zadružništva, družabnega (socialnega) podjetništva, ki praviloma rešujejo 10-15% gospodarsko podobo države…..
  za nameček pa še navržeš, da so te oblike delovanja odvisne nepsoredno od državne pomoči….to je namreč čista laž…. omenjene oblike delovanja delujejo na trgu tako kot vsak pravni subjekt, celo s še dosti strožjimi pravili, predvsem v transparentnosti poslovanja…..in če se kdo napaja zadnjih 20 let iz državnih sredstev, so to ravno praviloma vedno ista zasebna podjetja, tuja in naša…..
  zadružništvo in družabno podjetništvo se recimo sofinancira iz sklada EU, a je to poglavje zelo oteženo, ker naši parlamentarci nočejo še vedno sprejeti ustrezno zakonodajo iz tega področja po naročilu EU in s tem namerno zavirajo zaposlovanje številnim ljudem, čeprav za te namene kasirajo milijone iz Bruslja in mogoče Marko P veš, kam tej milijoni izginjajo…..

 5. Don Marko M – a pa si ti sploh prebral kaj sem jaz napisal? Vse omenjene oblike jaz odločno podpiram. In nikjer nisem napisal, da so odvisne od državnega subvencioniranja.

  In ko omenjaš zakonodajo, v državnem zboru SMO ŽE sprejeli spremembe zakonodaje, ki omogočajo tudi zadrugam, da sodelujejo na razpisih, kar je bilo prej onemogočeno. Iz zakonodajnega vidika smo to uredili. In ja, tudi jaz sem glasoval za to spremembo, pa ne po diktatu koalicije, ampak, ker v to res verjamem. Če pogledaš moja glasovanja ti bo kristalno jasno, da nimam popolnoma nobenega problema glasovati proti koaliciji. Zgodilo se pa je tudi že, da sem bil pri kakšnem glasovanju edini, ki je glasoval drugače (vključujoč koalicijo in opozicijo).

  Poudarjam pa, da težko razumem, če nekdo poudarja da podpira NOVE oblike sodelovanja, hkrati pa podpirati STARO lastništvo. Po moje to pomeni, da mu ni jasno za kaj se sploh zavzema, se pravi gre za klasični populizem – biti všečen vsakomu, ki pride mimo.

  Don Marko M – kaj si pa ti konkretnega na tem področju že naredil v življenju?