O kickstarter podprtem projektu, open developmentu, pa i šire – Leikr

Verjetno ni nobena skrivnost, da sem malce mahnjen na GPS naprave. Lokacijske storitve so izjemno uporabne in pri izkoriščenosti le teh še nismo niti približno pri koncu. Še marsikaj se bo na tem področju zgodilo v prihodnje. Imel sem Garmin Forerunner 305, ki mi je kar dolgo služil, na koncu pa so odpovedale tipke. Konkretno, guma čez tipke je več ali manj preperela. Nato sem presedlal na Garmin 310XT, ki mi še vedno dobro služi, čeprav imam občutek, da bo čez kakšno leto ali dve podlegel istemu sindromu. Se pravi je življenska doba teh ur kakšne 3-4 leta.

Ko pa sem videl na kickstarterju danski projekt GPS ure, ki naj bi vsebovala tudi barvni zaslon in zemljevide, Leikr, se nisem mogel upreti. Tudi zaradi podpiranja koncepta skupinskega financiranja, sem se odločil z 279$ podpreti projekt, za kar sem pa v zameno dobil en primerek ure.

Projekt ni šel po planu. In ura je bila dobavljena s par mesečno zamudo. Moram priznati, da me na prvi pogled ni preveč pritegnila, ali pa sem sam bil prezaseden, tako da tole oceno pišem šele sedaj, par mesecev kasneje.

V primerjavi z Garminom je tanjša, malce večja in lažja. Pa tudi bolj oglata. In ne glede na to, da je tanjša, na roki leži slabše kot Garmin. Občutek Garmina je enostavno boljši. Tipke so sicer razporejene tako, da jih težje pritisneš po pomoti, hkrati pa jih tudi težje pritisneš, ko želiš. So ob strani, in zaradi trde plastike, kar težko pritisljive. Pa še feedback pritiska, je vibro in ne zvočni, kar ni ravno 100% in je bolje preveriti na ekranu, ali se je želena akcija zgodila.

Leikr se povezuje preko wlan-a. Skonfiguriraš tako, da uro priklopiš s polnilno postajo na USB port računalnika. Le temu se ura predsavi kot zunanji disk. Na ta disk pa skopiraš datoteko z WLAN konfiguracijo, ki jo pripraviš na njihovi spletni strani. Vsa ostala konfuguracija, pa tudi nastavitve zemljevidov, nato potekajo preko spletne strani, ura pa potem to pobere preko WLANa.

Sinhronizacija ni avtomatska ampak moraš prožiti ročno s pritiskom na dva gumba. Sam bi raje videl, da bi ura sama opazila, da je wlan dostopen, in naj prenese podatke o trackih na endomondo in pobere nove nastavitve. Res ne vidim potrebe, da moram to delati ročno. Garmin recimo to počne avtomatsko, preko njegovega ANT protokola, za kar mora biti v računalnik vstavljen poseben USB ključek.

Bolje bi tudi bilo, če bi se dalo VSE nastaviti tudi na sami uri. Morda malce bolj komplicirano, ampak da imaš vsaj to možnost. Sicer pa tudi spletne strani niso nek biser uporabnosti. Recimo za vnos intervalnega treninga, 10x tek in hoja, izmenjaje, je kar nekaj klikanja da vpišeš. Garmin ima to zelo enostavno. Oba pa omogočata tudi kompliciranejše vrste treningov. Nisem pa tega še uporabil v praksi. Ali je signal dovolj močan, da veš kdaj moraš preklopiti iz teka na hojo ali na drug tempo.

Roko na srce, zemljevidov kaj prida nisem še uporabljal. Pri Garminu sem za kakšno turo si naložil track in mu potem sledil, in izkazalo se je, da je to dovolj za enostavno navigacijo. Zemljeviti na Leikr prinašajo neko novo kvaliteto, je pa res vprašljivo, koliko je to uporabno zaradi tega kar pride v nadaljevanju.

Kot največjo slabost ocenjujem čas trajanja baterije. Na zadnjem smučanju, je Leikr crknil po 4 urah in 20 minutah. Garmin pa je polno zabeležil vseh 6 in pol ur smučanja, in pri tem porabil šele 1/3 baterije. Leikr me je torej prikrajšal za 1/3 smučarskega tracka. Koliko bi trajalo, če bi imel zraven še pas za srčni utrip, in parkrat vmes pogledal na zemljevid, ne vem. Ampak 4 ure avtonomije je drastično premalo za kakršno koli resno športno udejstvovanje, kjer potrebuješ track in/ali zemljevid. Garmin naj bi imel avtonomije 24 ur. Primerljivo s 4 urami je to ne le 6x več, ampak prvo je uporabno, drugo pač ni.

Omenil sem že, da je Leikr skupinsko financiran projekt. Škoda, ker se pri tem niso poslužili še ostalih novodobnih načinov dela. Da bi vso zadevo naredili odprto tudi drugim razvijalcem. S tem bi zadeli par muh na en mah. Računalniški zanesenjaki bi bili navdušeni, da programirajo svojo uro in odpravljajo napake. Leikr bi dobil hitrejši in boljši razvoj. In razvila se bi širša skupnost, ker ljudje pač radi sodelujemo. In za vse napake, si bi vsaj mislili, da jih lahko sami odpravimo. Ali pa bi v sodelovanju lahko pripravili več in boljše zemljevide, tracke, aplikacije, trening programe, izzive. WLAN finder, ali twitter buzz feed recimo ali kaj podobno odbitega. Pri takšnih projektih pač nikoli ne veš, kaj vse lahko kreativni uporabniki iz njega naredijo.

Napake? Ja, Leikr ni brez bugov. In zadnje čase se mi kar dogaja, da občasno, ko kaj preveč ali prehitro tipkam po njem, zamrzne. In moram počakati, da mu zmanjka štroma. Nobena tipka ne pomaga. Nima hard reseta. le počakati je potrebno nekaj ur, da crkne.

Suma sumarum. V roki ne leži najbolje, tipke so trde, funkcionalnost omejena, konfiguracija nerodna in baterija neuporabna. Kruto ampak resnično dejstvo. Ampak vse to bi se dalo požreti, če bi se lahko z to igračko igral, in jo še sam programiral. Pa dal gor kakšno igrico. Ali pa, če bi s sofinanciranjem postal tudi deležnik v projektu, pa čeprav zanemarljiv, in računal na to, da bo pa kdaj kasneje kaj iz tega.

In ne, ni mi žal. Z tem sem opravil tisti trenutek, ko sem se odločil kupiti mačka v žaklju, za kar pri kickstarter projektih pač gre. Ampak do nadaljnega se mi zdi še vedno boljša opcija Garmin, če pa je potreba po zemljevidu, pa imam tako ali tako na takšnih turah s sabo mobitel.

Enhanced by Zemanta