Program za rast

Varčevanje ni prava pot iz recesije. Recesijo lahko zaustavimo, če jo že želimo, da več trošimo. Zakaj “če jo želimo”? A ni to samo po sebi umevno, da si vsi to želimo? V bistvu je malokatera stvar sama po sebi umevna. In ta prav gotovo ni ena od teh. Morda smo pa res malce prehiteli življenje, in nam malce umiritve sedaj čisto ustreza. Res pa to pomeni, da bo potrebno sestopiti iz nekega že doseženega standarda in poiskati novo ravnovesje drugje. Ampak to so že prenapredne misli. Glavna preokupacija mainstream politike je trenutno kako čimprej končati krizo. Zaganti gospodarstvo. Vrniti rast BDPja. vrniti se nazaj v objem potrošniške družbe, kjer bodo ljudje z veseljem najemali kredite, da si bodo kupili nov avto, ki bo dal delo mnogim, da bodo dobili plačo, z njo odvihrali v trgovino kupiti nov bicikl, s katerim bodo prekolesarili Franjo vmes pokonzumirali športne preparate in na koncu nacionalno interesno pomagali še pivovarjem.

In tukaj sem v bistvu razočaran nad trenutno politiko. Če je bila mantra prejšnje vlade varčevati, pa naj stane kolikor hoče, bi od nove vlade pričakoval ravno kontra, zapravljati, pa naj stane kolikor hoče. Nenazadnje je glavni pozitivec v Ljubljani jasno pokazal da se da. Roko na srce, Ljubljana se je spremenila v letih njegovega županovanja. Veliko se je zgradilo.

Ampak za to potrebuješ denar. Država lahko v danem trenutku denar dobi le na dva načina. Skozi višje davke ali skozi zadolžitev. Tiskanje smo pač prepustili drugim.

Višji davki poberejo denar državljanom. Le te tako tega ne morejo zapravljati, in temu sledi upad povpraševanja in upad BDPja. Se pravi ravnokontra, kot bi želeli. Dodaten problem je pa tukaj še psihoza. Že napoved višjih davkov, v ljudeh sproži zavoro potrošnje, ker zavestno ali podzavestno, se začnemo pripravljati na slabe čase.

Ob tem ne smemo tudi spregledati racionalnosti zapravljanja potrošnika napram državi. Ali je euro, ki ga porabi državljan bolje porabljen od eura, ki ga porabi država? Po moje tukaj sploh ni nobenega dvoma. Čeravno bodo socialisti glasno protestirali, bodo na vprašanje ali bi prepustili svoj družinski proračun gospe premierki ali gospodu finančnemu ministru najvrjetneje še glasneje protestirali. Ne, država se na tem področju res še ni izkazala.

Zanimivo je, da bi večina državljanov na vprašanje ali bi raje investirali v Apple ali v Cimos izbrala prvega. Drugega bi verjento izbrali tisti, ki lahko vložijo le svoje besede, denarja pač ne. Na vprašanje, kam pa naj država vloži denar (saj vsi vemo od kje pride denar s katerim razpolaga država mar ne) bi pa jih pa večina izbrala Cimos, mar ne. Zanimiv paradoks. Ki, če ne drugega, kaže na to, da državo (in njen denar) še vedno sprejemamo kot nekaj od nas odtujenega, kot da smo še vedno v času Marije Terezije.

Skratka, dvig davkov ni prava pot za okrevanje gospodarstva. Kaj pa dolg?

Po pravici povem, bi morebitni načrt vlade, da se zadolžimo za kakšnih 10 miljard EUR in s tem naredimo preboj, ocenil za precej bolj smiselen in logičen, kot da denar pridobivamo preko višjih davkov. Seveda bi ga označil tudi za samomorilskega, ker zadolževanje po 6%+ obrestni meri, pač ni vzdržno za državne projekte in pika. Ampak tukaj bi šlo dejansko za versko vprašanje. Ali verjamemo, da lahko z kopico denarja preusmerimo gospodarski trend ali ne? In roko na srce, pravega odgovora na to ni. Če bi ga imeli, potem verjento Japonska ne bi bila v več desetletni gospodarski depresiji. Tukaj bi šlo za vero. In pri verskih zadevah je že tako, da z raciom prav daleč ne prideš.

Pa da ne bo sedaj kdo razumel, da podpiram nove zadolžitve za namen pomoči gospodarstvu. Ne.

No, resnici na ljubo obstaja še en vir denarja. In to je privatizacija državnega premoženja. Radikalna privatizacija. Le ta ne povzroča problemov, kot jih povzročajo višji davki in ne dviguje davkov našim otrokom, kot je v primeru zadolževanja. Baje da povzroča drugačne probleme, vendar sam iskreno verjamem, da še več problemov odpravlja. In daje upanje, da ko politikom poberemo njihove igračke, pardon podjetja, se bodo oboji, tako politiki kot podjetja, začeli ukvarjati z tem, kar je njihov raison d’etre, oziroma kar naj bi bil njihovo bistvo obstoja. Politiki, da upravljajo javne zadeve, podjetja, da skozi poslovni proces združujejo delo in kapital v novo kvaliteto (sploh ne nujno kapital).

Seveda se da po moje denar iz privatizacije bolje porabiti, kot da se politiki ukvarjamo z zagonom gospodarstva. Nižanje zadolžitve s tem nižje obrestne mere predvsem pa nepolitični gospodarski projekti, bi bilo idealno. Ampak, z neidealno vlado, ne idealnim parlamentom in ne idealnimi volilci imamo pač ne idealne rešitve.

Bojim pa se, da bomo v prihodnje videli aktivnost vlade, v ekonomskem smislu, le v eni smeri. V smeri višje obdavčitve, višjih prispevkov in občasnih signalnih dejanj za zakrinkanje pomanjkanja vizije. Vesel bom, če se motim. Žal zadnji podatki o BDP ne kažejo, da se optimizem vrača v našo deželo.