Načelnost v politiki

Še pred volitvami sem zapisal “Po moji odločitvi, mi je več ljudi dejalo, da sem prenačelen za politiko. Morda res. Ker preko svojih načel nisem šel nikoli in tudi v prihodnje bo ostalo pri tem.” (zapis dne 10.11.2011). Na predvolilnem soočenju v Domžalah, mi je glede na ta zapis, voditelj postavil vprašanje, kaj bom storil, ko bo stranka zahtevala, da glasujem v nasprotju z mojimi načeli. “Zatrdil sem, da bom definitivno imel probleme, če bo stranka od mene zahtevala glasovanje po potrebah stranke in ne kakor sam mislim, ter odločno pritrdil, da sem zvest svojim načelom tudi za ceno izstopa iz poslanske skupine stranke.” (zapis dne 27.11.2011).

Danes smo obravnavali spremembo zakonodaje, ki povečuje RTV prispevek in dviga DDV. Osebno imam z tema obema idejama problem. Mnenje bom obrazložil v kakšnem od prihodnjih zapisov. Je pa dejstvo, da stranka in koalicija, ki ji pripadam, se tu ne strinja z mano. Oziroma jaz ne z njimi. Pri RTV prispevku, je to še toliko bolj pomembno, ker je to bil to del pogajanj s sindikati s strani g. Viranta, predsednika naše stranke.

Da bi bila zadeva še bolj komplicirana, sem član odbora za finance in monetarno politiko, ki je matičen odbor za ta zakon, in je teža mojega glasu tam še toliko večja.

Seveda so obstajala pričakovanja, da bom glasoval v sozvočju z koalicijo. Obstajala je tudi možnost, da me na odboru kdo zamenja, da ne bi bilo potrebno meni glasovati.

Zdej, če si kdo predstavlja, da se ta pričakovanja izrazijo na način, da te na dolgo in široko prepričujejo, mučijo in podkupujejo – si napačno predstavlja. Dejansko mi niti eden, ponavljam, nihče mi ni niti rekel kako naj glasujem in niti kako naj oziroma kako naj ne debatiram. Seveda smo debatirali o tem, predstavljeni so mi bili različni pogledi, tudi ministrovi, vendar nikoli in nikdar mi ni bilo rečeno nič, kar bi lahko razumel kot pritisk na to, da naj glasujem drugače, kot menim da je prav.

Seveda tudi nihče ni bil vesel, da se moje mnenje razlikuje. Ampak to je popolnoma razumljivo. Saj tudi jaz nisem bil vesel, da se drugi ne strinjajo z mano.