Ali želimo nova delovna mesta?

Imamo Krko. Zanalaš jo vzamem kot primer, ker velja kot eno redkih podetij, ki so (delno) v lasti države, pa vseeno ni nič slišati o raznih političnih imenovanjih, poseganju države vanjo ipd…

wodospad
wodospad (Photo credit: Wikipedia)

Država ima preko KADa in SODa v Krki 25% delež. Kaj to pomeni, je Jože P. Damijan lepo opisal na enem drugem primeru. Klasičen argument, ki ga zagovorniki nacionalnega interesa uporabijo vedno, kadar kdo pomisli na prodajo je, da bodo tujci (le kdo drug bi pa sploh hotel kupiti, Slovenci pač raje kupujemo avtomobile) potem Krko uničili in na cesti se bo znašlo blizu 10.000 ljudi, ki se bodo pridružili že tako preštevilčnim brezposelnim.

No, da se to ni zgodilo recimo v LEKu verjento ne pomeni nič. Kot tudi to ne, da ima Krka hudo razpršeno lastništvo, in bi kupec, tudi če bi odkupil celoten delež države, bil še vedno manjšinjski.

Ampak hotel sem izpostaviti eno drugo dejstvo. Tržna kapitalizacija Krke je skoraj 2 miljardi EUR. Podeljeno z zaposlenimi, pride cirka 200.000 EUR na zaposlenega. Država ima v Krki na vsakega zaposlenega vezanih 200.000 EUR.

Spomnimo se držvanih subvencij delovnih mest. Ko smo subvencionirali nemške reveže, se pravi Bosh in Siemens, je država v bistvu za delovno mesto plačala malce več kot 150K EUR. Visok znesek, pa vendar manjši kot v Krki. Ko država subvencionira samozaposlene, pa subvencija znaša okoli 4000 EUR.

Skratka, če država proda svoj delež v Krki, po trenutni borzni ceni (vemo pa, da ob takšnih deležih cena hitro naraste) dobi država cirka pol miljarde. In z tem lahko subvencionira od 3000 pa vse do 125.000 novih zaposlitev, če udarimo malce čez palec, govorimo o par 10 tisočih novih delovnih mest.

Pri čemer moramo poudariti, da z prodajo deleža v Krki, ni prav verjetno, vsaj izkušnja Leka tako kaže, da bi službo izgubilo prav veliko Krkašev.

To bi bil recimo lahko vir denarja za ideje iz pisma mandatarki iz Silicijeve doline.

Da ne bo pomote. Nikakor ne zagovarjam ideje, da naj ima država svoj sklad tveganega kapitala, da naj vlaga v ideje takšne ali drugačne. Ampak, če lahko izbiram, ali naj ima v teh časih država svoj kapital vezanega v nekem stabilnem podjetju ali pa naj s tem raje spodbuja podjetnštvo pa mislim, da se bi hitro nagnil k slednjemu.

Enhanced by Zemanta