Delova predvolilna kampanja se je pričela

Včeraj (21.1.2013) sem si na sobnem kolesu vzel malce več časa, da sem prebral več člankov v Delu kot ponavadi, ko ga v glavnem le preletim. Za uvod sem se spotaknil ob članek profesorja sociologije, dr. Rudija Rizmana. Iz vsebine članka ne bi nikoli ugotovil, da gre za profesorja socilogije, ker namreč obravnava predvsem ekonomska vprašanja.

Ampak, ker se trudim dati vsebini prednost pred avtorjem, sem šel avtorja pogledat po tem ko sem prebral ta zbir površnih ekonomskih trditev, brez enega samega dokaza. No, ko potem prebereš, da gre za sociologa (gospoda sicer ne poznam) pa vse skupaj rata precej bolj jasno. Jasno predvsem to, da mu ni nič jasno.

Sploh ko se gospod spusti omeniti Japonsko. Ja. Japonska po več desetletnem boju z deflacijo, kjer so poiskusili že marsikaj, bodo sedaj z novo vlado ponovno poiskusili.

Ta se je po dolgih letih ekonomske stagnacije kot prva velika ekonomska sila odločila obrniti proč od ortodoksne neoliberalne ekonomske politike in zaradi sprejetih ekonomskih ukrepov, kot trdi Krugman, že dosega odlične rezultate. (Dr. Rudi Rizman, Delo, 21.1.2013)

Ja seveda. Odločili so se. Ma oni se to trudijo že 20 let. Pa jim ne rata. In poiskusili so že marsikaj, tudi s strahotnimi količinami denarja spodbosti inflacijo, pa ni šlo. In ja, morda jim bo sedaj uspelo. O Japosnki si lahko preberete blog Črta Jakhla, na denarnisupermarket.com, za razliko od sociologov Črt konstantno spremlja Japonsko in njene tegobe.

Kaj nam sporoča Rudijev prispevek. Neoliberalizem je bad, ostalo good. Kaj je neoliberlanega v Slovenski politiki, ne uspe konkretizirat. Navaja le slabe novice iz tujine. Kje je bilo to slabo pa uno slabo. Edino pozitivno zadevo najde na Japonskem, kjer pa je, roko na srce, že več kot desetletje precej žalostno, in jo res lahko vidimo le kot primer kako se NE bori proti krizi. Aja, morda pa Rudi tega ni pisal zato, ker varčevalni ukrepi prizadenejo njega osebno. Morda.

Da pa bi bila mera polna, pa sledi v nadaljevanju Dela še pogovor s Sašom Furlanom.

Kje izvira trend obmetavanja nasprotnikov s takimi oznakami?V Sloveniji je to značilno za desničarske medije in desničarske politike. Povsod paranoično vidijo komuniste.

Če bi res na vsakem vogalu stali komunisti in socialisti, bi me to močno razveselilo. Vendar so ti na žalost bolj plod slaboumnih teorij zarote. (Sašo Furlan, Delo, 21.1.2013)

Saj se strinjam z oceno kaj da vidijo desničarski mediji in kako to vidijo. Ampak v tej paranoji imajo odličnega konkurenta. Bolj levo usmerjeni mediji pa povsod vidijo neoliberalce. Že v tako “uravnoteženem” mediju kot je Delo, te poganjajo praktično v vsakem komentarju. In kar je še najbolj zabavno, vidijo jih tudi v sloveniji, kjer pa pozabijo našteti še vse neoliberalne reforme, ki smo jih v minulih letih sprejeli. Ja, morda so se zgodile v ZDA, ampak pri nas? No, sam sem naredil že par pregledov le teh. Recimo Vladni varčevalni ukrepi in Neoliberalne vladne reforme. Dovolj?

Pa ne bom se spuščal v celoten intervju, preberite ga sami, in si ustvarite svoje mnenje. Ampak par zadev je pa vredno izpostaviti.

Če razmišljamo o socializmu kot o možnem alternativnem sistemu, so zanj danes v razvitih kapitalističnih državah veliko boljše družbenoekonomske razmere od tistih, iz katerih sta izhajala jugoslovanski ali sovjetski socializem.

Odtlej je kapitalizem že prinesel razvoj produkcijskih zmogljivosti in možnosti proizvodnje bogastva. Nisem ludist, ki bi hotel uničiti vse dosežke kapitalizma, ampak preobraziti je treba produktivne sile, ki so se razvile v kapitalizmu, proizvodnjo pa podvreči nadzoru delavstva.  (Sašo Furlan, Delo, 21.1.2013)

Khm? Ali lahko to razumemo kot, kapitalizem se je izkazal kot boljša pot k izboljšavi družbenoekonomskih razmer. Ampak sedaj se mu lahko za to zahvalimo, in gremo lahko naprej s socializmom? Ker sedaj, ko je razvoj opravljen, bo pa primernejši sistem socializem. Jah odlično ne. Me spominja na en vic. Ko se je partijska delegacija vrnila v Moskovo iz Amsterdama, pa so se odločili, da bi še oni uvedli rdečo ulico, da se pač poveča zaposlenost. In so jo, povabili par madam z gospodičnami iz Amsterdama, da pokažejo kako se to dela, upeljejo posel. Potem so pa sami prevzeli. In posel kar ni hotel teči naprej pa čeprav so zaposlili same preverjene in preiskušene stare komunistke.

Socialnoekonomska situacija je težka. Ni se še formiral politični subjekt, na katerega bi se ljudje lahko oprli. Skozi proces protestov in uličnih akcij se je porušila vsakršna legitimnost obstoječih elit, a novega, močnega subjekta ni. Ni institucij, skozi katere bi se lahko izrazila legitimna, čeravno še neartikulirana jeza. Tega za zdaj še ni, a potenciali obstajajo. Vendarle se odpira prostor za nove ideje, težko pa je reči, kaj se bo zgodilo. (Sašo Furlan, Delo, 21.1.2013)

No, ni problem le v neartikuliranosti, problem je, da alternative še ni niti v neartikulirani obliki. Če dobro spremljate boste lahko pritrdili, da je tki. alternativa predvsem v fazi tlakovanja poti, omogočanju diskurza, iskanju forme skozi katero se naj porajajo nove ideje. In ideje same so še vedno v fazi ugotavljanja kaj vse je narobe, in česa ne bi, in morda celo kaj bi, pa ne vemo kako. Kaj bi želeli, ne kaj bomo. Vse konkretne ideje so pa usmerjene v destrukcijo.

Pa da smo si na jasnem. S tem ni nič narobe. Vsaka ideja rabi čas, da se razvije. Ideje širših družbenopolitičnih ali celo ekonomskih pa sploh potrebujejo ogromno časa da se razvijejo. Ej, niso zaman predvojni komunisti preživeli toliko časa v ječi. So imeli ogromno časa za razmišljat (pa ne mi to sedaj razumet da je treba Sašota ali kogaroli drugega v ječo vreč razmišljat). In ja, pozdravljam vsako razmišljanje o boljši prihodnosti. Pričakujem pa od razmišljujočih, da to razumejo tudi oni. Da je precej verjento, da nas bo revolucija brez novih idej, artikuliranih, reflektiranih in široko sprejetih, vrnila na stara pota.

To, v kateri fazi so gibanja, ki jih predstavlja Sašo, si je dobro zapomniti. In v tej fazi so sedaj že kar nekaj let. Ampak čisto komot se lahko zgodi, da pa bodo v par tednih sedaj prestopili v popolnoma drugo fazo, kjer bodo kar naenkrat že ponujali rešitve v obliki stranke na volitvah. Ali bo do tega kvantnega preskoka resnično prišlo zaradi pohitrenega procesa ali zgolj zaradi potrebe?