Morda je pa res potrebno zamenjati ljudstvo

Državljanska lista je sprejela skoraj identično stališče, kot sem ga sam predlagal. Vendar pa to nikakor ne more biti razlog za pretirano veselje. Ni treba biti ravno Nostradamus, da veš kako se bo zadeva naprej razvijala. Razen, če res ne pride do kakšnega hudega presenečenja, bo naslednje dni SDS nadaljevala z taktiko napada, ki je v večini primerov dejansko najboljša obramba. V tej luči je jasen tudi Vogrinov primer, ki bo brez skrbi še stopnjevan.

Janši drugega tudi ne preostane. Stranka je on. Pade on, pade stranka. Saj ne, da bi bilo pri Jankoviću kaj bistveno drugače. Ni. Njegov pingivinski manever, da pač zamrznjen prehibernira zimo, lahko vidimo predvsem kot manever da ostane pri koriti iz katerega se je po poročilu KPK napajal.

Poročilo KPK že ima posledice. Vendar bodo zvodenele. Na naslednih volitvah, pa če bodo čez pol leta ali 3 leta, bosta dotična iskala opranje svoje krivde na voliščih. In seveda ne moremo odreči legitimnosti nekomu, ki ga izvoli ljudstvo. In če se slučajno zgodi, da kdo od njiju dobi močno podporo, bo jasno, da je popolnoma na mestu to, kar velikokrat cinično pripomnimo ob kritiziranju vlade. Da je potrebno zamenjati ljusdstvo. Morda pa res.

Petkove demonstracije so imele veliko udeležbo nedvomno tudi zaradi poročila KPK. In dejansko se je tudi spremenila ikonografija. Zelo se je povečalo število plakatov tistih, ki zahtevajo odstop obeh, čeravno je Janša še vedno v krepki prednosti. Malce se je zmanjšala priljubljenost ministra Turka in ustavnega sodnika Petriča. Vendar pa je v demonstracijah še vedno zelo prisotna predvsem ena politična opcija, oziroma lahko bi rekel kar klika. Tisti, ki so na razdeljevani strani proračuna.

Janša igra jasno igro. Prikazati sebe kot trden steber v teh ekonomsko razburkanih časih, svojega največjega konkurenta Viranta pa kot razdiralca koalicije in vlade. In mediji to Janševo igro z veseljem igrajo. Ne ker bi ga imeli radi, ampak ker lahko na ta način izvajajo svoje senzacionalistično poročanje. 10 dni čakanja, da vmes gledalci umrejo od dolgčasa? Kje pa! Naj se odloči takoj sedaj! Sedaj ga imamo pred kamero. Kaj še čaka. Naj se odloči, sicer se lahko zgodi, da bo takrat ko se bo, prvo izjavo dobila konkurenčna TV. Da bi morda z razmislekom, dobili boljše rešitve, pa že dolgo nihče več ne pomisli. Molk je zlata vreden. Čeprav bi pa sedaj že bilo na mestu, da se oglas tudi predsednik Pahor. Koliko zlat je bil njegov molk, bomo pa ocenjevali po tem, ko se oglasi. Nenazadnje, ali si predstavljate, da sedaj javno izrazi dvom o KPK? Saj smo vedeli da je Janšev!! Si predstavljate, da kar sam ponudi Janševo zamenjavo, recimo uglednega Mencingerja? Saj smo vedeli da je Kučanov agent!! Tega, da pa morda česa ne vemo, pa ne prizna nihče. In, če ne veš, da ne veš, kako boš naredil korak naprej, da boš vedel?

Koliko je vredno spoštovanje do inštitucij pravne države, recimo do KPKja, najbolj kaže to, koliko spuštuješ ostale inštitucije. Recimo ustavno sodišče. Navdušeni novi privženci KPK (ki so morda v času Kresalove bili nenavdušenci), ki zraven rišejo črne roke na hišo predsednika ustavnega sodišča, niso ravno za zgled (velja seveda tudi obratno). So le deroči se razvajenci (razvajena derišta), ki na ves glas cmokajo od zadovoljstva, ko je po njihovo, in se dereč mečejo po tleh, ko jim kaj ne paše. In razvajeni otroci so problem naše družbe. Še posebej odrasli.

Ampak na koncu bomo odločili volilci. Le upamo lahko, da bomo ločili zrno od plev. Če pa bo tudi tokrat s pomočjo medijev znova zmagala levo-desna polarizacija, bomo lahko mirno zaključili, da nam pač ni pomoči. Slovenska intelektualna elita je v veliki meri elita levih prodanih duš. Še pred 20 leti, je bila to praktično edina možnost napredovanja, zato bo trajalo še kar nekaj časa, da se to uravnoteži. In rezultati te elite so jasni. In njim se lahko Janša zahvali tako za prvi kot ta drugi mandat. Pajdaški kapitalizem s podkupovanjem intelektualcev pač ne more na dolgi rok dati dobrih rezultatov. V Severni Koreji to lahko uspeva dlje časa, ker pač ljudje nič drugega ne vidijo, pri nas pač ne, ker ljudje vidijo čez mejo iPhone in podobno sadje ter sladkarije.

Zaradi zaostre ekonomske situacije, potem ljudje volijo drugo stran. Kjer pa jih pričaka ideološki boj, ki jih boli še bolj, kot sprijaznjenje z varčevanjem, do katerega pač mora priti, če trošiš preveč. In gremo nov krog. Dokler ne bo glavno moč na volitvah dobila sredina, ki bo potem korigirana z večjo ali manjšo podporo na levo ali desno, ni za pričakovati umirjenja situacije. Izvolitev radikalne levice ali desnice, ki je potem malce korigirana z sredino prinaša le čedalje večje amplitude.

Če bi SDS uspel z novim kandidatom za predsednika vlade, bi to hočeš nočeš porinilo Janšo vsaj malo v ozadje. Ker pa je vprašanje, če bi bil tako uspešen (ne pozabit da je avtokracija na kratek rok daleč najbolj učinkovita) se bi pod vprašaj postavili rezultati vlade. Pa ne samo rezultati, ampak tudi, kdo bi požel medijski čas in slavo. Ta, za SDS zelo tvegana poteza, bi bila najboljša za državo. Je pa to preveč tvegano za SDS, da bi si upal verjeti, da ima vsaj kanček možnosti.

Edina možnost, poleg predčasnih volitev bi tako bil upor poslancev. Da bi se ti v velikem številu uprli svojim poslanskim vodjem, ki jih pehajo na volitve, in bi poslanske skupine mimo strank poiskale neko rešitev. Jasno, s tem bi predvsem reševali svoje stolčke. Problem tega scenarija je pa v tem, da recimo poslanci SDSa, čeprav bi bili po tihem za takšno tehnično vlado, tega javno ne bodo povedali. Ker se zavedajo, da je drugih dovolj, da tudi njim rešijo stolček.

Vseeno bi tukaj omenil še vpliv evropske unije. SDS je objavil, da je predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy izrazil podporo predsedniku vlade Janezu Janši, kar se je bolj kot ne izkazalo za čisto manipulacijo s sicer dejansko opravljenim klicem, ki pa je imel drugačno vsebino. Hkrati pa se je vodja naprednega evropskega zavezništva socialistov in demokratov Hannes Swoboda izognil kongresu Pozitivne Slovenije, kjer bi prisostoval včlanjenju PS v to zvezo. Evropi so določene zadeve precej bolj jasne kot nam. Morda je pa že skrajni čas, da povabimo to grozečo trojko na obisk. Do sedaj nam je EU prinesla predvsem koristi in normalizacijo.

Če že bodo predčasne volitve pa vsaj upam, da bodo še pred razpustitvijo parlamenta sprejeli spremembo volilne zakonodaje z uvedbo preferenčnega glasu, ki zmanjšuje strankarski vpliv na izvolitev poslancev in pa spremembo referendumske zakonodaje. Vendar zakaj imam občutek, da bo predvsem SDS odločno proti obem spremembam?

PS: Pišuka, mnogo preveč sem se ukvarjal v tem postu z SDS.