Kako naprej?

Ok, Komisija za preprečevanje korupcije je izdala poročilo in v njem ugotovila, da sta šefa najbolj avoritarnih, pardon največjih, strank v preteklosti imela sumljive trasakcije, prihodke ali porabo, ki jih ne znata zadovoljivo pojasniti (priznam, poročila temeljito še nisem preštudiral).

Popolnoma se strinjam z oceno (neimenovanega, ker je s tem dokaj neupravičeno izpostavljen), da posameznik s takšno oceno KPK ni primeren za javne funkcije.

Kaj pričakujem od vseh parlamentarnih, še posebej pa koalicijskih strank:

  1. Da jasno podprejo KPK v njenih namenih borbe proti korupciji,
  2. Da koalicijske stranke jasno povedo ali še stojijo za vsebino koalicijske pogodbe in so jo pripravljene izvajati še naprej,
  3. Da v skladu z dosedanjo prakso, pozovejo SDS, da predlaga primernega kandidata za predsednika vlade. Za to se naj jim postavi rok (do 3. mesece) do takrat pa čim bolj nemoteno delujejo v skladu z koalicijsko pogodbo
  4. V kolikor v tem roku SDS ne predlaga novega kandidata, ostali pričnejo z iskanjem drugega predsednika vlade, verjetno “tehničnega” lahko pa tudi ne, oz. iskanjem nove koalicije.
  5. Če tudi to ne uspe v naprej zadanem roku (3. mesece) pa vložijo zahtevo za razustitev parlamenta in razpis novih volitev.

Ključne točke so:

  1. Koalicijska pogodba je dobra in jo je potrebno izvajati naprej, v bistvu bi bilo tempo izvrševanja potrebno močno pojačati,
  2. Delovanje države ni in ne sme biti odvisno od ene osebe.
  3. Najbolj odgovoren za razrešitev problema, je tisti, ki ga je povzročil. In to ni avto, ki se je zaletel, niti prometni znak v katerega se je zaletel, niti mimoidoči, ki je opazil in poklical policijo temveč voznik.
  4. Ni vsak kandidat, ki bi ga kdorkoli predlagal v postopku konstruktivne nezaupnice, tudi primeren kandidat.

Logično se pojavljajo ideje po takojšnjem izstopu Državljanske liste iz koalicije. Kar se mene tiče, je to neumnost. Delovanje države niti koalicije, ni in ne sme biti odvisno od ene same osebe. Z takšnim izstopom največ pridobi ravno tisti, ki bi moral sam oditi. In bo s tem ponovno pridobil status mučenika (vsaj v očeh svojih privržencev), ki ga potem enostavno izkoristi (že videno).

Državljanska lista, mora jasno povedati svoje zahteve, postaviti razumni rok za izpolnitev, in nato prepustiti tistim, ki so zadevo zakuhali, da uredijo. V kolikor to niso sposobni, pa potem prevzame pobudo v svoje roke.

Osebno globoko verjamem, da bo Slovenija boljša brez Janše in Jankovića v politiki. In mirno lahko dodam še Kučana, D. Turka, Golobiča, pa še kdo bi se našel, ne le med politiki, ampak tudi med “uglednimi”.

PS: Lepo bi pa tudi bilo, če bi dotična gospoda dovolila KPK da le ta objavi VSE dokumente na osnovi katerih se je odločala, in da ih le ta da v javnost.