Kickstarter vs. (crowd) startup

Kickstarter je zanimiv projekt, ki omogoči zbrati denar za realizacijo nekega projekta. 44% projektov naj bi do sedaj uspešno zbralo zahtevana sredstva za realizacijo projekta, kar se meni osebno zdi ogromno. Za kaj torej gre?

Imate idejo. Imate načrt. Morda celo prototip. Za recimo novo, kickass, se pravi v rit suvajočo (to je pozitivna oznaka) športno uro. GPS, Ant+, bluetooth, wlan, ubuntu, barvni ekran, waterproof, nemadanema … manjka pa kapital, da bi to naredil v malce večji količini, dal na trg, in naredil revolucijo (pa ne politične, ampak takšno pravo, uporabno). Do denarja lahko pridete na več načinov, in da se za to obrnete na banko (razen, če jo oropate) prav gotovo ni dober. Obrnete se lahko na skalde tveganega kapitala (venture capital) ampak, če ste si ogledali kakšno serijo Dobrega posla, potem že veste, da imajo tele kapitalisti poleg denarja še kup zoprnih vprašanj, da radi vidijo da je izdelek že preverjen na trgu (vsaj z tržno raziskavo), ker pa so v svojem življenju videli že kopico propadlih a odličnih idej, jih redko kaj navduši do točke, da odprejo denarnico.

In tukaj pride kickstarter. Svojo idejo, svoj projekt, predstavite vesoljni internetni publiki. Obrazložite kaj boste delali, kdo ste, zakaj vam zaupat, in koliko denarja rabite. In prosite za denar. Fantje s tole nemadanema uro, rabijo $250.000. In so veseli vsakega dolarja od vsakega, ki jim želi pomagati, da uresničijo svoje sanje. Ja, v osnovi gre za miloščino. Z denarjem podpreš projekt, in od tega nimaš nič, razen zavesti da si pomagal (kar je velikokrat vredno več kot karkoli drugega). No, to je osnova. Ker pa je dobrota sirota, dajo ponavadi zraven še kaj. Za recimo $50 dobiš majico. Za večje zneske, pa ti pošljejo kar uro. Se pravi tukaj pa počasi več ne gre le za milostno podporo projektu ampak čedalje bolj postajo podobno skupinskemu nakupovanju izdelka, ki bo šele narejen, financiran, z denarjem, ki ga bodo, če ga bodo, zbrali.

Jasno. Ker gre na nek način za kupovanje mačka v žaklju, mora poleg nakupne želje obstajati tudi želja pomagati k realizaciji projekta. Sicer se ti bi verjento splačalo počakati, da projekt zaključijo potem pa kupiš v redni prodaji.

Skratka, za razliko od startup financiranja, kjer investira en ali maksimalno par, k tveganju nagnjenih kapitalistov, tukaj investira množica vlagateljev manjše zneske. Vendar, če dobro pogledamo, temu ne moremo reči investiranje, ker za razliko od startup investicij, tukaj investitor ne dobi deleža v podjetju ali projektu, ampak morda le rezultat projekta. Se pravi dejansko ni investitor. Če se projekt uspešno zaključi in celo preraste v dobičkonosno podjetje, “investitorji” od tega nimajo nič, razen zadovoljstva, da so v neki točki, s svojim denarjem, porinili voz malce naprej.

Na nek način gre torej za neko povsem novo paradigmo. Kjer podjetnik ne prispeva kapitala za svoje podjetje, ampak mu le tega prostovoljno zagotovijo drugi člani družbe. Idealka za vse tiste, ki dandanes iščejo neke nove družbene paradigme. Človek bi pričakoval, da bodo z veseljem pristopili in pristopali.

100% sem, da obstaja tudi podoben projekt, kjer pa gre dejansko za crowdfinancing startup projektov, kjer financerji postanejo tudi solastniki podjetij, in imajo tudi kasneje kaj od morebiti uspelega projekta. Ali kdo najde?

Sicer pa je bilo na kickstarterju tudi že nekaj slovenskih projektov. Recimo LLSTOL (uspešno, $21,956 od $18,000), Becoming Slovenian (uspešen, $3,530 od $3,500), The Pelicon Craft Beer (neuspešen, £3,311 od £12,000), …

PS: Jaz sem do sedaj podprl en projekt. Ker je še v teku, še ne vem, ali bo uspešen. Denar pa vzamejo iz kreditne kartice samo v primeru, če bo zbrana dovoljšna vsota.

Enhanced by Zemanta