Revolucija! (gostujoči komentar)

Danes sta me zbodli dve objavi. Komentar v Delu na pisanje Štuhec-a in njegov zapis v družini (http://www.druzina.si/…). Saj ga ne bi šel brat ampak komentarji so kar hudi.

Moram priznati, da me je njegov zapis zelo presenetil s svojimi ostrimi in pikrimi besedami. Dal mi je misliti, namreč v času svojega študija, sem ga moral več semestrov poslušati in poznam njegov miselni tok. Zna biti oster, ampak še vedno v mejah normale. Ne žaljiv, ne zbadajoč ampak kot se za akademika spodobi, razumski, temeljit, predirljiv,… Tole njegovo pisanje v Družini pa je vsekakor daleč od kakšnih akademskih titul in pristopov. Ostro, zadirčno, skorajda malce kot da bi pisal tole nekje za šankom s kozarcem v roki.

Zakaj? No priznati moram, da nekaj let nisem prebral ničesar njegovega, morda sem sem pa tja ujel kak prispevek na televiziji ampak kaj več pa ne. Ampak upam si trditi, da se je za takšen slog in izbiro besed odločil zavestno in s premislekom.

S tem ko kritizira medije in starše ki jamrajo o tem da so njihovi otroci lačni. Dajmo tole Gledamo prispevke po televiziji in beremo v časopisu, da družine nimajo za hrano? Vem in verjamem da je socialna zakonodaja marsikomu vzela. Vem in verjamem, da je danes manj denarja v proračunu … ampak …

Danes si car če si na “sončni upravi” -> država časti… Car si, če si lahko doma, medtem ko budale hodimo v službe in futramo ostale. Danes si car, če zajebeš državo in uspeš prikriti par tisočakov DDV-ja. Pa ne govorim na pamet. Car si če vstaneš ob 9-10 in spiješ kavo, pobrskaš malo po netu na svoji tablici, in počakaš poštarja, da ti prinese potrdilo o nakazilu podpore s strani države.

Jah marš u k…., poznam veliko revnih družin ki imajo iPhone in iPade in nevem še kaj na I, po svetu pa hodijo umazani in v oblačilih s karitasa? WTF? Potem pa jamrajo po televiziji da nimajo za položnice? Glejte saj vem da mora danes vsaka družina z šoloobveznimi otrocmi imeti internet in računalnik. Ampak imeti 4 telefone na naročnino? Kje je sedaj kultura, kje je sedaj bratstvo in edinstvo?

Do srca mi gre ena gospa ki jo poznam, in večkrat se pogovarjamo kako jim je težko, ko je oče bolan, imajo pa 5 otrok. Enkrat že dolgo nazaj smo jo vprašali zakaj ne odda prošnje za subvencionirano prehrano v šoli? Veste kaj je odgovorila? Ali je država naredila moje otroke? Ne! Torej jih tudi država ne bo živela niti hranila!

To je prava carica dragi moji!

Druga štorija. 22 letnik se zaposli in čez eno leto ga odpustijo. Vmes oz. tik pred odpustitvijo si kupi AUDI-ja -> da en bo pomote, novega. A je sedaj prav da vleče podporo od države? Jaz bi rekel da ja … Glede na to da si je nabavil avto, je mobilen in za iskanje zaposlitve ima malce več možnosti kot pa tisti, ki nima avtomobila. Amak, kaj ko pa ne išče službe… Njemu se letos ne gre več delat, bo eno leto doma in bo morda razmislil o tem, da bi šel naprej na podiplomski študij? Jah dejte no malo mira in čistega vina. Pa da bi bila mera še polna … vsi ostali ga podpirajo in ja za študij je treba premisliti in se zavestno odločiti. Pa kam gre ta folk. U k….. al kaj?

In ja strinjam se z besedami Štuheca … če pomislim na ti dve zgodbi potem se takoj zavem kaj je hotel povedati in ga podpiram! Zavestno in prisebno.

Če kot starš in kot človek nisi sposoben razumeti in čutiti odgovornosti do svojih otrok, če nimajo starši nobene želje po tem, da bi karkoli delali, zato ker so navajeni dobiti podporo vsak mesec, potem … je že prav tako.

Revolucija in prevzem oblasti…. ki jo kritizira Štuhec. Hm,… pa dajmo pogledat kakšne plakate se danes nosi po demonstracijah in vstajah.

Bom izpustil tiste najpogostejše, recimo tale je dober: “Krizo boste plačali sami!”, ali pa eden še globlji in daljčasa se pojavljajoč: “Obdavčite Cerkev”. Imamo demokratični sistem in ustavno ureditev. Vemo kakšna pravila so zapisana v zakonih in ustavi. Vsi vemo kaj je potrebno storiti da se kakšna zadeva spravi skozi zakonodajni postopek. Zdaj pa … kaj bomo naredili? Kaj boste naredili dragi moji, da bo krizo plačal tisti ki jo je naredil? Kaj boste naredili da se obdavči Cerkev? Kaj no kaj, povejte mi kaj? Konkretno in s predlogi. Vsi vrabci in tudi siničke in kosi že pojejo o teh pamfletih, ki se tako lepo slišijo. Kaj bomo pa naredili?

Najbolj enostavno je tuliti to je slabo, ono je narobe… to bi moglo biti drugače. Dajte nam podporo,… Kako se pa kaj spremeni v tej državi? Kandidiraj za politika, pa pripravi program in potem boš lahko spreminjal. Ali pa organiziraj posvete, simpozije, zborovanja, in izobražuj in širi svojo idejo. Če te pride poslušat samo 5 ljudi potem ideja ne bo šla skozi, če pa zbereš par tisoč privržencev pa hajde na volitve pa dokaži da si boljši.

Letos poleti, po cca eno mesečnem zanemarjanju vrta sva se z boljšo polovico spravila malce k čiščenju vrta. Povsod sam plevel. Ampak da bo solata in paradižnik lep, je treba tudi to naredit. In medtem ko delava, pride en sosed pa pravi “Pa kako to ruvaš, daj pazi malo”, in čez nekaj časa, “Ah se vidi da ste z Ljubljane,…”, pa “Kaj te mati ni nič naučila kako se to dela”… No seveda je pokasiral par pogledov in …. ampak ker se ni hotel umiriti in je kar nadaljeval mu pravi žena: “Ja dej no, pa pokaži kako se to dela”, … in čez nekaj časa spet “Kako bi ti poruval plevel med jagodami, da jih ne bi uničil”… No in čez čas je poštekal,… da bo zaradi nedolžne zafrkancije moral tudi sam kaj postoriti in je počasi umolknil in je očistil jagode.

Ko prideš do ugotovitve, da so ljudje bolj srečni ko koga pošljejo v k…. kot pa da naredijo dobro delo, potem smo res v krizi …. ampak ne finančni, kriza vrednot in ciljev. Včasih so šli ljudje umirat za ideje, danes pa znamo samo pisati na plakate: “Ukradli ste nam….”. Včasih se mi zdi da so pokradli še premalo. Mogli bi še vsaj 1000x toliko. Zakaj pa ne, kdor prvi pride prvi melje, kajne?

In še enkrat podpiram Štuheca tako v izbiri besed kot v izbiri tematike in ostrine. Prav je, da začnemo govoriti o pravi vsebini in dejanskih problemih. Ne pa, da slepo ponavljamo kar nam vsiljujejo mediji. Jaz bi tudi šel na ulice, ampak za katerim plakatom bi se postavil, enostavno jih je preveč plehkih in premalo ideoloških/nacionalističnih/idejnih/liberalnih za katere bi se splačalo biti moker ali pa s granitno kocko v glavi. Raje sedim doma in gledam Esmeraldo!

Avtor: Peter Lukan, diplomirani teolog, programer za hobi, denar in jabolka, oče in koruznik, veren a ne militantno!