Novi volilni sistemi

Ulično vrenje je seveda sprožilo tudi ideje, o drugačni ureditvi demokratičnega sistema. Trenutnemu sistemu marsikdo očita strankokracijo, predlogi za spremembe pa so različni. V nasprotju z popularnim stališčem, da imajo stranke neposreden vpliv na to, kdo bo izvoljen v parlament, je resnica malce drugačna. Dejansko o izvolitvi odločamo volilci. Res pa je, da stranke lahko močno vplivajo na možnost izvolitve posameznika z razvrstitvijo v ustrezno volilno enoto.

To se bi močno popravilo z uvedbo preferenčnega glasu. Da bi na volitvah lahko volil za kateregakoli kandidata izbrane stranke (na nivoju enote ali države). S tem se ne izgubi prednost proporcionalnega sistema, ki omogoča tudi manjšim strankam vstop v parlament. Večinski sistem na prvi pogled pomeni bolj neposreden vpliv ljudi na izvolitev poslanca, ampak to dejansko ni. Ker na volišču, boš še vedno bolj izbiral med dvema opcijama in ne toliko med dvema konkretnima poslanskima kandidatoma.

Ampak pustimo te spremembe. Bolj zanimive so ostale. Recimo ideja Roberta Vilarja, ki je bil moj protikandidat iz TRSa na zadnjih državnozborskih volitvah. On predlaga, da naj državo vodi svet modrecev, ki naj ga ljudstvo izvoli z vzklikanjem, na javnih zborovanjih. Prav ste slišali. Z vzklikanjem! No, tisti, ki poznate moč mojega glasu, boste verjetno presenečeni, da se mi ideja ne zdi dobra. Sam osebno bi sicer na ta način imel vsaj 10 glasov. Ne verjamete? No, dejmo se zmenit pa bom prišel malce zakričat. Lahko pa tudi vprašate moje starše.

Seveda ima takšno ljudsko rajanje, pardon, glasovanje tudi svoje slabosti. Saj nam je vsem jasno, kako bi glasovali recimo bolni ali invalidi? Ali recimo ostareli. Da ne govorimo o odredih posameznih političnih strank, ki bi svojo voljo podkrepili z bobni, tisti malce bolj inovativni pa z buckami. Se pravi, ko bi bil na odru pravi, bi pripadniki se ne le začeli dreti (vzklikati) ampak bi k temu spodbudili še svojega bližnjega, z kakšno buciko ali čem podobnim. Zagotavljati mir in red na takšnem dogodku bi pa tako ali tako bila avantura že sama po sebi. Sploh, če se spomnimo študentskih volitev, kjer so kandidati pogosto z karnistri vina pridobivali glasove. Ta taktika, bi tudi tukaj obrodila sadove.

Druga ideja pa mi je precej bolj pri srcu. Predvsem, ker pušča sedanji sistem zaenkrat nespremenjen. Kar omogoča mehak prehod, ali pa umik, če se izkaže, da zadeve ne gredo ravno v pravo smer. Slovenija neposredno je ideja, da se ustanovi klasična politična stranka, njeni poslanski kandidati pa se zavežejo, da bodo v parlamentu glasovali tako, kot bo izkazalo večinsko glasovanje znotraj stranke, preko interneta seveda. S tem bodo te poslanci glas (internetne) večine. Sama stranka bo imela toliko moči, kot ji jo bomo podelili volilci na klasičnih volitvah.

To bi bil krasen in precej ne tvegan preskus internetne demokracije v praksi, ki bi nedvomno odgovoril na kar nekaj vprašanj, ki se ob takšni ideji pojavijo. Recimo kako preprečiti, da takšna stranka ne bi bila “prevzeta” s strani kakšne druge parlamentarne stranke, ki ima dovolj sredstev in aktivnih privržencev in ne nazadnje organizacijo, da prevladajo na internetnih glasovanjih. Na ta način bi največja stranka (recimo da ima tudi največjo bazo aktivistov) dobila še dodatne glasove.

Sicer pa je politično delovanje, ko se enkrat spraviš resno delat, precej bolj dolgočasno kot se zdi. Za začetek si kar sami pri sebi odgovorite, koliko predlogov zakonov ste si do sedaj pogledali? Pa ne tistega, kar mediji ven izvržejo, ampak da ste šli dejansko prebrati predlog in se do njega opredeljevali. Če se namreč obešate le na tisto, kar vam servirajo mediji, namreč niste aktivni državljani. Ampak aktivna medijska ovca, ki zableja, kot se ji ukaže.

Sicer sem pa sam o alternativnih volilnih sistemih pisal že pred več kot desetletjem. Morda pa še kje najdem in ponovno objavim. Prav zabavno je prebrati svoje ideje izpred desetletja. Bodisi se čudiš, kako si bil že takrat tako pameten, bodisi ravno obratno.