Recept za demonokracijo

Ne, Kanglerja ne smatram za legitimnega predstavnika lokalnih interesov v Državnem svetu. Odločil se je, da odstopi kot župan, in da ne bo več kandidiral. Ker je bil kot župan izvoljen v Državni svet, gre po mojem mnenju za vezano funkcijo in bi bilo prav, da odstopi tudi iz tega položaja. Oziroma, ker se je to zgodilo še pred potrditvijo mandata, da se enostavno umakne.

 

Državni zbor
Državni zbor (Photo credit: Šiško)

Seveda pri tem ne smemo pozabiti tudi na vlogo elektorjev, ki so ga izvolili. Seznam je na voljo tule. Zakaj ga objavljam? Kdor se odloči prevzeti javno funkcijo, mora nositi odgovornost, pa čeprav nedolžen kot del kolektiva. To pač spada zraven. Ko sem se sam odločil za kandidaturo za poslanca v Državni zbor, se mi sanjalo ni, da se nam bo zgodilo Virantovo nadomestilo in kasneje še Vogrin. In sem pač moral požreti marsikakšno pikro na ta račun. Prav mi je.

Ampak to, kar se je pa zgodilo v Državnem svetu je pa čisto mim. To, da Državni svet popolnoma arbitrarno ne potrdi mandat legalno izvoljenemu svetniku, je nedopustno.

Vesel bi bil, če bi svetniki ob prihodu Kanglerja v sejno dvorano mu pokazali hrbet in dvorano zapustili. In s tem prestavili ustanovno sejo za par ur, dni,… Morda celo povzročili nove volitve. Da pa sebi potrdijo mandat, svetniku, izvoljenemu na popolnoma enak način kot oni, pa ne, pa je izkaz hudega nerazumevanja demokracije in pravil, ki jih le ta postavlja.

Si predstavljate, da se ob naslednjih državozborskih volitvah, adhoc večinska koalicija, odločiin mandat potrdi le svojim poslancem, pa morda še par drugim, da vsaj izgleda bolj legitimno. Ostalim pa ne. In kar naenkrat lahko izpelje vse, saj ne le da ima večino, ampak ima celo 2/3 večino.

Zamenjajo ustavo. Uvedejo firerja. Poenotijo vojsko in policijo. Pa še kaj se bi našlo. Takrat se nam bo še Mađarski Orban zdel svetel zgled demokracije.

Zakaj pa ne?

Vidim samo en izhod iz te situacije. Ustavno sodišče naj na Kanglerjevo pritožbo (ali pa že pred tem) ugotovi, da je Državni svet grobo kršil ustavo, in ga razpusti ali pa mu vsaj naloži, da se Kanglerju ne le potrdi mandat, ampak se mu tudi upraviči. Državni zbor pa naj, po rednem postopku, Državni svet enostavno odpravi.

Demokracija je pomembnejša od Kanglerja. Že res, da jo imamo še dobri dve desetletji, ampak če bomo nadaljevali na tak način, je morda kmalu več ne bomo imeli.

PS: Če bo kdo to razumel kot podporo Kanglerju, kar naj.

Enhanced by Zemanta