Ženske kvote

Ne bom tajil, da so se mi vedno zdele “ženske kvote” neumen predlog. In v škodo sposobnih žensk. Zakaj?

Recimo da imamo zakon, ki določa neko kvoto žensk na raznoraznih položajih. A si predstavljate kako se bi počutila recimo Tatjana Fink, če bi jo slišala dva, ki se pogovarjata “A ta je pa iz kvote?”. Ali kako bi se počutila Cvetka Selšek, ko bi ji kakšen moški nevoščljivež prilepil vzdevek “kvotnica”.

Ok, moški in ženske smo različni. In baje po sposobnostih naj bi bili v grobem v povprečju enako sposobni, s to razliko, da je moški graf bolj potlačen. Kar pomeni, da je med moškimi več genijev pa tudi več idiotov. Kar bi nekako govorilo v prid tezi, da je nekako naravno, da je na “vrhunskih” položajih več moških. Zdej, ali je za vrhunske položaje potrebno biti genij ali idiot, pa puščam v presojo vsakemu posebej.

Vendar ta potlačenost nikakor ne opravičuje tako velikega razkoraka.

In zadnje čase počasi menjam pogled na to temo. Razmišljam bolj v smislu, da bi tovrstna ureditev povzročila, da bi čez čas postalo popolnoma običajno, da so ženske na vseh položajih. Ja, seveda bi bilo v prehodnem obdobju kar nekaj “nepravičnih” izborov, kjer bi bil spol sprejemljivih kandidatov v naprej določen. Definitivno bi to tudi pomenilo, da bi na posamezne položaje zasedli tki. kvotniki, se pravi nesposobni, pa vendar izbrani zaradi kvot.

Vendar čez čas, 5-10 let, ko bi se na to navadili, bi se pa zadeve normalizirale. V svojem poslovnem življenju sem spoznal kar precej žensk v poslu. Večina jih je bila zelo ok. V bistvu bi rekel, da so povprečno bile boljše od moških. Vzrok verjento lahko poiščemo v tem, da se morajo ženske pač res dokazat, da kam prilezejo. Seveda pa nikakor ne moremo posploševati v smislu, da so VSE dobre.

Nisem še ćisto odločen. Bo kdo pomagal z komentarjem?

PS: Temo forsira evropska komisarka Viviane Reding o čemer lahko berete na Metini listi.