Kdo komu pije kri?

Evo, tukaj je slikovni dokaz, da sistem pije kri neoliberalcem in ne obratno!

Še malo pojasnila. Po tem, ko sem večkrat dal kri, prvič na krvodajalski še v srednji šoli, nato pa sem samoiniciativno hodil na zavod, so me enkrat povprašali, ali bi namesto klasičnega krvodajanja pristal na citoferezo. Zakaj pa ne? No v bistvu sploh nisem vedel na kaj sem pristal :-))) In od takrat me pač pokličejo vsaki tolk časa.

Pri klasičnem krvojemu, ti vzamejo 3-4dcl krvi v posebno vrečko. To je to. Traja kakšnih 15 minut. Vstavijo ti iglo v žilo inpotem počakajo, da se dovolj nateče. Poješ sendvič ali dva, popiješ kavico in greš. Klobas in rdečega vina pa že zelo dolgo nimajo več. Vsaj na zavodu za transfuzijo ne, morda je na klasičnih krvodajalskih še vedno.

Pri citoferezi pa ti iz krvi odvzamejo le eno komponento. Trombocite, plazmo ali levkocite. Ostanek pa vrnejo nazaj. Zato ti iglo vstavijo v obe roki. Iz ene ven, v drugo not. Vmes pa kri lepo potuje čez ene aparature. V bistvu je prav zabavno gledati, kako se kri pretaka naokoli in cevke poasi menjajo barvo iz prozorne (verjento voda ali fiziološka raztopina) v krvavo rdečo. In na koncu seveda obratno.

Obstaja tudi varianta z eno, debeejšo iglo. V bistvu sem enkrat bil testni uporabnik, ampak ni bistvena razlika. No tam morda lahko celo twittaš vmes.

Kolega me je že enkrat vprašal, kako to da takšen (neo)liberalec, zagovornik kapitalizma in prostega trga kot sem jaz, potem prostovoljno daje kri. Zato, ker ker to ni v popolnoma nobenem nasprotju z vsem omenjenim. Še več, prostovoljno dajanje krvi je dejanje svobodnega človeka. In svoboda, tako osebnostna kot ekonomska, je temelj liberalizma.

Se mi boste pridružili?