Kanjavec – 2569 m, Julijske alpe

Je že tako, da pravi slovenc mora vsaj 1x, še bolje pa večkrt, na Triglav. In v sklopu priprav, da enkrat familijo spravim tja gor, smo letos odhodili eno turco tja v bližini. Ne vem točno, kako mije padla na glavo, ampak na koncu se je izkazala kot zelo primerna.

[youtube FeE0K2jDdqY]

V osnovi sem imel v mislih nekaj nad 2000 metrov (da je bolj resno, in imajo mule tudi ustrezen cilj), dva krat prenočiti (da je en dan res čisto planinski) in krožno (da je manj monotono).

Iz Zadnjice na Tržaško kočo na Doliču, od tam preko Kanjavca do Zasavske koče na Prehodavcih, in nato nazaj v dolino, se je kazalo kot primerna, in ne pretežka pot. Ja, ta tura je v bistvu za dva dni, malce bolj herojsko, se jo da odhodit tudi v enem, ampak potem se ne pritoževat, če froci nikoli več ne bodo želeli v hribe.

Za tisti dan, so bile napovedane nevihte v gorskem svetu, popoldan in proti večeru. Vendar ko smo se bližali jesenicam, je bilo na levi že vse črno, in kmalu je začelo tudi padati. Čez Vršič je tako rosilo, ko pa smo parkirali v Zadnjici okoli 9:00, pa je že prenehalo, in se je že začelo vedriti. Kar pomeni, da so bile tisto dnevne nevihte že mimo, ozračje malce ohlajeno, sonce pa tudi ni pretirano žgalo.

V Zadnjici smo parkirali dokaj kmalu. V bistvu si bi lahko prihranili še kakšnih 15 ali 25 minut hoje, če bi parkiral čist pri rampi, ampak a ni namen pohoda, da hodiš, in ne da se voziš? Se pa pot ves čas lepo dviga, po razcepu, ko greš levo proti Doliču in Luknji, desno pa proti Prehodavcem, se spremeni iz gozdne poti v mulatero. In tako je v bistvu do same koče, ki smo jo uzrli 5 ur po začetku hoje, dosegli pa še urico kasneje.

Pot je v bistvu enostavna. Ves čas dovolj široka, nikjer strma, mulatera pač. čeravno na parih mestih, ko pogledaš navzdol, kar zabavna. Na sami koči, pa tudi sicer na poti, so tujci kar prevladovali, sploh Čehi, so bili precej številčni. Dobili smo lastno sobo, kjer sta bili dve postelji še prazni, torej dom ni bil poln. GSM signal strežejo kakšnih 50 metrov od koče, do koče se tu pa tam prebije le kakšen SMS.

Za planinske razmere smo se zjutraj na pot odpravili relativno pozno. Ob 8:00. Direkt proti Kanjavcu. To pa je bila že malce bolj planinska pot, čeravno nič posebej napornega ali nevarnega. Je pa tik pod vrhom en kratek odsek, opremljen z varovalno zajlo, kjer pa je potrebno kakšnih 10-15 metrov odplezati dokaj navpično. Pa gor to niti ni problem, navzdol bi bilo pa verjento malce bolj zoprno. Ampak to je bil res le en kratek del.

Na vrhu ni bilo pretirane gužve, pač pa toliko lepši razgled na bližnji Triglav, ki pa je od planincev kar potemnel. Dol smo šli po drugi strani, ki je znova dokaj enostavna, čeravno bi bilo brez planinskih čevljev kar nevarna za gležnje. Tik pred zadnjim spustom v dolino triglavskih jezer pa so nas pozdravili še kozorogi, ki se kaj pretirano niso dali motiti. So uživali zaslužen počitek.

Do koče na Prehodavcih smo prišli po cirka 5 urah bruto, kar pomeni, da so punci lahko še pol dneva razgrajali okoli koče. Pravega dolgčasa pa ob raznoraznih planincih in “planincih” itak ni. Beseda tu in tam, in že je večer in spanje, tokrat v veliki spalnici, kar seveda pomeni ustrezno količino smrčanja, v raznih intonacijah.

Zjutraj sta se predstavila še svizec in podlasica, nato pa smo lahko odkorakali proti dolini. Ta pot je tudi nekoč služila mulam, in je temu primerno enostavna, čeravno, ko se razcepi na eno stran proti Lepoči in na drugo proti Zadnjici, je slednja, po kateri smo šli, malce bolj divja. Po cirka 4 urah smo zaključili pri avtu, sezuli čevlje, in se odpravili nažirat v civilizacijo.

Še alternativni pogled na isti izlet na nastja.com :-)))

Mental notes za naslednjič:

  • do Koče na Prehodavcih, bi šli lahko malce bolj na okoli, morda celo do Ledvičke, pa tam kje okoli malce popauzirali, in bi bilo popoldne potem krajše, brez bistveno večje obremenitve.
  • vzeti s sabo malce prave hrane in več denarja :-)) (za ta dobra dva dneva smo porabili 250 EUR, 40 + 60 za spanje, ostalo pijača in hrana. S sabo sem imel pa toliko, kolikor sem pač lahko dvignil na zadnjem bankomatu. Drugič malce bolj planiraj).

 

Enhanced by Zemanta