Slovensko preiskovalno novinarstvo

V ponedeljek je Delo objavilo novico, ki so jo takj povzeli ostali mediji in jo povzdignili v afero. Gre seveda za gospoda, ki naj bi se rad prepričal, ali je njegov oče res kardinal Rode ali pač ne. Mama baje ni bila najbolj jasna glede tega, zanikala čisto pa tudi ni. Vsekakor dovoj, da Peter želi izvedeti to, kar si verjento želi izvedeti vsak, ki ne pozna svojih staršev.

Že v ponedeljek je Rode pristal in jasno dejal, da nima popolnoma nobenih zadržkov glede testa. Popolnoma nobenih. Izjavo je v njemu lastnem slogu potrdil in zatrdil, in ja, dober retorik je.

V normalni državi bi človek pričakoval, da bodo nemudoma po tej izjavi novinarji medijskih hiš, vsaj večjih in tistih, ki se imajo za resne, vzeli pod pod noge, in že v torek potrkali Rodetu na vrata z “priborom za očetovski testo“. Zadeva je trivialna. Vzame se slina domnevnega očeta in nedvomnega otroka, pošlje v laboratrij, in voila, par dni, test zaključen. Ne sicer sodno ustrezen, vsekakor pa dovolj, da se razblinijo dvomi, in zgodba nadaljuje v pravo afero ali pač ne.

Ampak ne. Niti Delo, niti vodilni TV hiši, se v Rim niso odpravili. Le kaj čakajo? Ali to ne bi bila dobra zgodba?

PS: Človek bi seveda pričakoval da bi Delo to opravilo pred javno objavo, če pa bi Rode takrat zavrnil, potem pa pač ne bi imeli izbire.

PPS: Sedaj pa to izkušnjo prenesite na ostale dogodke, ki jih verjento medisjke hiše podobno strokovno obdelajo.