Drugorazredni predsedniški kandidat

Danes sem tu zaradi prvorazredne teme, zato o drugorazrednih temah ne bom govoril,” je pred proslavo ob dnevu žena predsednik republike Danilo Türk odgovoril na vprašanje, ali se bo šel poklonit žrtvam v Barbara rovu.

Mladina, 8.3.2009

Če se moram sam opredeliti ali sem za partizane ali domobrance se z vsem srcem izrečem za partizane. Kar pa ne pomeni, da so bili povojni poboji upravičeni. Seveda, narodni izdajalci si zaslužijo smrt. Vendar smo skozi razvoj civilizacije tudi ugotovili, da si vsak obdolženec zasluži pošteno sojenje. Zato menim, da noben civiliziran človek ne more sprejeti teze, da so bili povojni poboji sovražnikovih pomagačev IN njihovih družin edina ali najboljša možnost. Kdor to meni, ni civiliziran in je človek le po biološki strukturi, sicer je pa smet.

Ja, lepo bi bilo, če bi lahko te zgodbe prepustili zgodovinarjem, in se morda iz zgodovine celo kaj naučili. Da se nam ne bi potem po več desetletjih ponovile v obliki Srebrenice, Sudana ali Sirije. Vsekakor pa to ni drugorazredna tema. Ni. Zato, ker se zgodovina tako rada ponavlja.

Vrednota človekovega življenja, je ena osnovnih vrednot. In predsednik, sploh v našem sistemu kjer je predsednik predvsem simbolna funkcija, ima nalogo širjenja, negovanja in utrjevanja teh osnovnih vrednot. Predsednik, brez občutka za vrednote pač ne more biti predsednik. Je le pajac. Z dobro plačo. Lepo pisarno. Morda rezidenco, protokolom in ljubico. Ni pa Predsednik.

Sedaj pa še, zakaj sem se odločil pogreti to staro zgodbo. Vzrok je kar predsedniški kandidat Danilo Turk sam. V svojem predvolilnem nagovoru, ki mu ga je objavilo Delo (kakopak):

Čemu pa naj bodo predvsem posvečene naše misli ob letošnjem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov? Naša pot naprej zahteva izpolnjevanje treh ključnih političnih in etičnih pogojev:

Prvič, zagotoviti moramo resno obravnavanje preteklosti in spoštljiv odnos do žrtev vojn in minulega nasilja. Zgodovinopisje naj bo razbremenjeno ideoloških razlag in političnih kalkulacij. Pieteta do žrtev vojn in totalitarnega nasilja mora biti prav to, in nič drugega kot to – spomin na umrle in zavedanje o krhkosti človeškega življenja zaradi groze smrti. Upoštevajmo, da obstajajo številni boleči spomini in da ima vsakdo neodtujljivo pravico do svojih spominov.

Delo, 18.8.2012

Drugorazredna tema za predsednika Turka je sedaj prva točka predagane poti predsednišega kandidata Turka. Ja, razlika je, če je človek že predsednik, ali pa se trudi, za (ponovno) izvolitev. Pred volitvami se je pač potrebno potruditi, da ugajaš vsem ali vsaj čim širšemu krogu ljudi.

Sicer pa se je naš Danilo v tem prispevku lepo potrudil, da ni direktno napadel vladne razglasitve dneva spomina na žrtve totalitarnih režimov, čeravno ne pozabi spomniti, da bi bil morda za to primernejši kakšen drug dan, recimo tisti, ko se je začelo slovensko trplenje pod fašizmom. Na ta način zvito sporoča, da pod totalitarne režime uvršča predvsem fašizem in nacizem, komunizem pa malce manj. Enako se naprej opredeli do povojnih pobojev vendar hitro doda par floskul o samoupravnem socializmu, ter nato o razvoju. Doda še primerjavo z totalitarizmi na vzhodu in s tem dokaže, da pa našega komunizma res ne gre šteti pod totalitarizem. Ruskega že, ruskega, našega pa res ne. Naš je bil do človeka prijazen. Še na brezplačno letovanje so marsikoga poslali. Nekatere na Debeli rtič druge pač na Goli otok.

Razvoj ni bil idealen, napredek pa nesporen. Aha. Saj tudi v Severni Koreji gradijo sedaj zabaviščne parke. Razvoj ni idealen, napredek pa nesporen. Kaj pa, če bi se primerjali z recimo Avstrijo in Nemčijo. V dveh desetletjih, so nas upeli toliko prehiteti, da so postali obljubljena dežela za zdomce.

Turk je s svojim prispevkom zasedel nekoč Pahorjev prostor. Trudi se prikazati, da je brez barve, vonja in okusa. Skratka sprejemljiv za vse. Lejte, tudi par pikrih o levih zmorem napisati. In hkrati dopisati dovolj floskul, da toliko omili, da je sprejemljivo tudi za levičarje. Sploh, ker med protikandidati ni nobenega bolj skrajno levega, ki bi ga ogrožal na tisti strani, tako da si Turk lahko privošči izlet malce bolj v desno.

Ne, takšnega predsednika si ne želim. Res ne. In realno pogledano sta Troha in Fani dejansko ustrezno dopolnila predsedniške kandidate. Izbire sicer ne bosta olajšala, bom pa z večjim veseljem vse skupaj prečrtal in dopisal “več sreče prihodnjič”. Čeravno moram še dodati, da sem za to, da Turk ne zmaga, pripravljen glasovati tudi za Pahorja.