Pogajanja ali nepogajanja

Predsednik Turk, si je v včerajšnjem razgovoru na RTV SLO (kot zanimivost naj dodamo, da v petkovem vikend magazinu pogovora s predsednikom še ni bilo v sporedu), privoščil oceno, da se Virant oziroma pogajalska skupina Državljanske liste, ni pogajala korektno. Češ, če se pogajaš, moraš na koncu potrditi, ali pa se sploh ne pogajaš. Podobno ocenjujejo tudi drugi medijski politični komentatorji, recimo v Delu.

A res? Če začneš pogajanja, ali s tem res že napoveš izid pogajanj, ki mora biti nujno pozitiven? To lahko trdi le človek, ki se mu pač nikoli v življenju še ni bilo potrebno resno pogajati. Diplomatska pogajanja, ki so bolj za okras kot kaj drugega tukaj ne štejajo. V poslovnem svetu pa je popolnoma normalno, da se pogajaš, in se na koncu nespogajaš. In da se pogajaš z dvema hkrati. In celo to, da kot rezultat pogajanj izhaja ocena, da z tem partnerjem pač nima smisla nadaljevati, pa čeprav bo podpisal vse, kar boš izpogajal. Ker tisti, ki pristane na vse, zelo verjetno dogovora ne spoštuje in ga niti ne bo spoštoval.

Že že, ampak politika ni posel. V politiki, sploh v teh časih, gre za interese nacije, interese države, skupne interese. Ne moremo kalkulirati kot v poslovnem svetu. Kako smešno je to prebrati, če je baje največja kvaliteta kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade to, da prihaja iz gospodarstva, z bogatimi poslovnimi izkušnjami.

Gregor Virant je v svojem pogledu na minula pogajanja in navedbi razlogov za končno odločitev stranke glede vstopa v Jankovičevo koalicijo bil zelo jasen. Jankovič je bil pripravljen ponuditi vse na papirju. Takšen občutek je lahko dobil tudi vsak zunanji opazovalec. Spomnimo se le burke ob sestavljanju parlamenta in voljenju predsednika. Jankovič ni bil pripravljen popustiti niti za las. 2x je poslal na bojišče svojo predstavnico, 2x je bila  odbita. Iz poraza v poraz do končne zmageporaza. Po tej lekciji, pa je kar naenkrat bilo sprejemljivo vse. Jani Soršak za ministra, Janez Šušteršič za šefa financ.

Novinec v politiki, Državljanska lista, tovrstne politične realnosti pač še ne pozna. Ne ve, da so pogajanja folklora za ljudstvo, saj se vse zmeni v ozadju. Ne ve, da demokracija pomeni odločanje Enega. In ne ve, da so v boju za politične zmage dovoljena vsa sredstva. Tudi (pod)kupovanje poslancev. Zato ne bo presenečenje, če bo Jankovič danes dobil potrditev.

Razmere so jasne. Stranke, ki so javno podprle Jankoviča imajo 44 glasov. Stranke, ki so javno zavrnile Jankoviču podporo imajo 44 glasov. Manjšinca sta napovedala, da ne bosta jeziček na tehtnici.

Danes bomo torej izvedeli, ali imamo v parlamentu resne ljudi, ki stojijo za svojimi besedami, in to potrjujejo z dejanji, ali pa so med njimi tudi drugačni. Morda tudi kakšen, ki si je pozabil odstraniti listek z ceno.