Odločitev

Z včerajšnjo odločitvijo sveta stranke DLGV sem zadovoljen. Ne sodim sicer med tiste, ki vidijo le enega možnega mandatarja, vse ostalo je za njih izdaja naroda, ampak vseeno bi imel kar nekaj problemov s sabo, če bi moja stranka podprla politiko, ki jo zastopa Janković. Ne zaradi zgodovine. Zaradi prihodnosti!

Kot sem zapisal že pred volitvami, sem mi 100 let stara politika New deal-a, ne zdi primerna za Slovenijo. Ne glede na to, da bi Jankovič baje na koncu pristal na karkoli se že zapiše v koalicijsko pogodbo, to ne odtehta dejstva, da mu očitno takšna pogodba enostavno nič ne pomeni. Da je pomembno, da prideš na oblast, potem bomo pa že kako. Če smo uspeli zadnjih 70 let, bomo pa ja še 4 leta.

Seveda ob tem ne smemo biti naivni. Glasovanje je v sredo. Pritiski se bodo vršili, ne le na predstavnike naše stranke, ampak tudi ostale. Kolikšna je cena poslanca, lahko le ugibamo. Seveda nekateri niso naprodaj, nekateri pač so. Nenazadnje je glasovanje tajno. In tako se lahko zgodi, da bo Janković v sredo dobil podporo, računajoč, da bo kot že potrjen mandatar lažje izpogajal še potrditev vlade. Nenazadnje bo imel kot dokaz vsaj 46 glasov, kar lahko prepriča še kakšnega, ki sedaj še cinca.

Kakšna bo stabilnost takšne vlade, ki jo bo tvorila skupina poslancev, ki jo primerjajo s skupino na sindikalnem izletu po Španiji, skupina poslancev stranke, ki je glavni krivec za predčasne volitve ter odpadniki … verjetno ni težko uganiti. Njen domet je dve leti. Za marsikoga dovolj, da naredi to kar si je zastavil. Postavitev zdravih temeljev za državo, pa med temi cilji prav gotovo ni.

Sedaj bo počasi tudi prejšnja Virantova ideja, o tehnični vladi ali vladi narodne enotnosti, dobila povsem nov lesk. Kar naenkrat ne bo to več zasmehovanja vredna rešitev. Ampak ta vlak je odpeljal. Če bi jo morda lahko pred imenovanjem kandidata s strani Turka SDS pogojno še potrdila, je sedaj pač ne bo. Ker lahko povsem logično pričakujejo uspeh Janše v drugem krogu, če bo Jankovič v prvem dobil košarico.

Pri oceni političnega stanja v državi, pa ne smemo mimo današnjega dela in komentarja na prvi strani. Kjer ocenjujejo, da so bila dosedanja pogajanja stran vržen čas, na koncu pa še med vrsticami omeni, da lahko partizani iz Dražgoš ogrozijo stabilnost države. Le kaj nam želi s tem sporočiti? Ali zagroziti?

Vendar ne prehitevajmo. Jutri je sreda. Banke delajo. NLB je še vedno pod vplivom države, in v luči nacionalnega interesa lahko še vedno odobri kakšen kredit. Tokrat ne za managerski odkup, temveč poslanski.