Kdo bo zmagovalec volitev – POP TV!

Apatično predvolilno dogajanje je vstop Zorana Jankoviča s svojo programsko stranko in liberalne liste Gregorja Viranta krepko poživil. Če bosta kandidirala res tako, kot sta napovedala, ne pa si privoščila kakšnega manevra preko katere od parlamentarnih strank, potem bodo predvolilne oddaje na nacionalni televiziji pravi dolgčas.

Poglejmo, kakšna pravila je imela nacionalka ob preteklih volitvah. Najdete jih tukaj.

1. RTV Slovenija omogoča v omenjenem času kandidatom strank oz. list, ki kandidirajo  za  Državni zbor v vseh volilnih enotah,  brezplačno predstavitev njihovih programov po načelu enakih pravic.

Če Zoran res ne bo kandidiral za poslanca, potem svojea programa pač ne bo mogel predstaviti sam. Ampak bo to moral storiti eden od kandidatov na njegovi listi.

V sklepnem soočenju bodo imeli pravico do nastopa predstavniki vseh strank zastopanih v Državnem zboru

Se pravi sklepno soočenje bo brez Jankoviča. Brez Viranta. Brez Hanžka. Upajmo, da bo POP TV dal takrat kakšen dober film. Kdo bo gledal Pahorja, Janšo, Golobiča, Kresalovo, Jelinčiča in Hrjavca.

Pri ostalih soočenjih na nacionalki v pravilih sicer ni bilo eksplicitno določeno, da nastopajo posebej parlamentarne inposebej neparlamentarne liste. Vendar je zakonsko določeno, da morajo zunaj parlamentarne liste dobiti 1/3 časa. Ne več, ne manj. To je pa težko zagotoviti, če jih imaš vse skupaj v eni oddaji. Pa tudi sicer zakonske določbe namigujejo v ločenost parlamentarnih in neparlamentarnih, takšna pa mislim da je bila tudi praksa na prejšnjih volitvah.

POP TV teh omejitev nima. Kar pomeni, da si bo lahko privoščil predvolilni boj, kakršen zanima gledalce. Se pravi Janša vs. Jankovič vs. Virant. Ali pa posebej levičarje med seboj, da se med sabo pokoljejo. Zmagovalec pa gre potem proti Janši. Ali kaj podobnega.

Če seveda ne bo nacionalka na hitro, po recimo pozivu 26erice rdečihmodrih, sprejela drugačna pravila.

Kdorkoli bo že zmagal na volitvah, v medijskem prostoru bo nedvomno zmagal POP TV.