Plače 10:1 – ZARES dobra rešitev

Stranka Zares v svojem manifestu za novo ekonomijo, predlagajo, da se omeji razmerje med najvišjo in najnižjo plačo v organizaciji, na razmerje 10:1. Se pravi direktor ima lahko le 10x višjo plačo od snažilke.

Zares si nisem predstavljal, da se bom s predlogi Zaresa kdaj strinjal. Tokrat pa se. 100%. Z enim popravkom. To naj velja v javni upravi, državnih podjetjih in podjetjih s posebnim nacionalnim pomenom, kar naj vključuje tudi NLB, bolnice, elektrodistributerje, Telekom,….

Ne more pa to veljati v gospodarstvu. Samo idiot bi lahko sprejel takšen zakon, da velja v gospodarstvu, kjer se že tako ali tako stalno krepi tandenca, da ljudje delajo v drugem podjetju preko s.p. ali lastnega podjetja, ker je to pač davčno ugodneje. V primeru omejitve plač na 1:10, bi najprej še tisti direktorji, ki še delajo preko plače, odprli svoje d.o.o.-je in se tako formalno izognili omejitvi. Nato pa bi odpustili še čistilke, in raje najeli čistilni servis, da dvignejo še spodnji nivo.

Znova bi torej šlo za primer, ko se sprejme nek zakon, katerega obvoz je trivialen. Takšno stanje pa povzroča le dodatno zmedo in delo, ter povzroča, da se ogromno energije porabi za nič. Pa še marsikdo, če je prisiljen odpreti svoj d.o.o., ob tem razmisli, ali se mu sploh še da s tem zajebavati v Sloveniji, ali pa je morda bolje da odpre podjetje v Italiji, Avstriji ali Slovaški.

Za javni sektor pa naj kar velja. Sicer dvomim, da so to sploh sposobni izvajati, ker tudi omejitev plač na nivo ministrskih niso uspeli sforsirati.

Je pa ta predlog popolnoma v soglasju z drugim Zaresovim predlogom, to je ustanavljanjem B podjetij. To je podjetij, ki namesto izplačila dobička vlagajo v lasten razvoj zato pa so deležna posebnih davčnih ugodnosti. Ko bo namreč nek direktor, da se izogne omejitvi 10:1 ustanavljal podjetje, bo pač ustanovil B podjetje. Saj sam bo z veseljem vlagal sredstva v razvoj lastnega podjetja. Ker itak vse ostane njemu. Če pa ob tem dobi še posebno davčno ugodnost, pa toliko bolje.

Dragi moji. Slovensko podjetništvo ne potrebuje ukvarjanja politike z njim. Ne potrebuje politike, da jim določa plačna razmerja. Največ lahko politika naredi za podjetništvo, da jih pusti v miru delat. Da poskrbi za poštena pravila igre, se pravi delujoče in učinkovito pravo vejo oblasti. In neko normalno stopnjo obdavčenja tako dela kot kapitala. Da bi se zakonodaja spreminjala le enkrat na mandat je pa verjetno že preveč zahtevati.