Zoran vs. Janez

Ko je že izgledalo, da bodo letošnje volitve potekale ob vprašanjih ali bo Janša zmagal z ustavno večino ali le navadno večino, vstop Zorana Jankoviča, ljubljanskega župana, vseeno odpira nova vprašanja. Ključno bo postalo, kako bodo na Jankoviča reagirale sedanje leve stranke.

source: firbeccom

 

Da bi kar lepo zaprle svoja vrata, člani pa bi prestopili v Jankovičevo stranko ravno ni za pričakovati. Ampak realno gledano, bodo Zares in LDS, verjento pa tudi Desus, imeli kar težave prestopiti prag parlamenta. Kar pa tudi posameznikom daje precej slabo popotnico za morebitni kasnejši prehod k Jankoviču. Ker pač ne bodo izvoljeni. Vstop Jankoviča tako lahko pomeni smrt manjšim levičarskim strankam. Ali in kdaj se bodo tega zavedali, in kako oštro se bodo branili, pa je vprašanje. Vsekakor pa lahko od morebitne tovrstne obrambe največ profitira ravno Janša.

Koliko pa ima možnosti Jankovič? Njegovega srbskega porekla se verento njegovi nasprotniki v predvolilnem boju ne bodo izogibali. Politične bitke že dolgo niso brez podmiznih udarcev, in zakaj bi bila ravno letos to izjema. Osebno pa menim, da to prav velike škode Jankoviču ne bo prineslo, kvečjemu bo še dodatno utrdilo enotnost levice.

Jankovič je v Ljubljani uspel, ker je jasno v naprej povedal kaj bo naredil. Skupaj z termini. Stadion do takrat, to obrežje do takrat. In čeprav z zamudami, je kar večino obljubljenega izpolnil. Površno pogledano, se je v času Zoranovega mandata v Ljubljani zgradilo precej več, kot prej v parih mandatih skupaj. In Ljubljana je kar v nekaj točkah postala precej bolj prijazno in lično mesto. Ozadje zgodbe je seveda začinjeno z nedokončanjem šoping centra pri stadionu, s finančnimi težavami in zadolževanjem. Ampak to volilcev direktno ne zadeva, in le redko kdo se sekira okoli tega. Veliko več jih recimo uporablja Bicikelj.

Verjento ne bom veliko falil, če rečem, da večina Pahorju zameri predvsem, kot je sam dejal, implementacijski prmankljaj. Se pravi, ideje so. Smer je. Govori se. Samo naredi se bolj malo. In tega konja lahko Jankovič zajaha, ter popelje Slovenijo v svetlo prihodnost. Zadeve se ponujajo kar same po sebi: 100.000 novih delovnih mest do 14.6.2014! Avtocesta Bela Krajina – Koroška do 19.9.2015. Kandidatura za naslednje olimpijske igre do 22.2.2012. Datumi so izmišljeni, so pa pomembni, ker dajejo vtis, da je plan že narejen, izvedba pa pred vrati.

No ob tem se je potrebno spomniti SDSovih načrtov pred prejšnjimi volitvami o umetnem otoki ipd… Skratka SDS se zaveda, podobno kot Jankovič, s čim je potrebno nafutrati volilce, in tukaj mu znajo kar dobro parirati. Zna biti zanimivo, ko bodo na soočenju Janša in Jankovič, oba obljubljala konretne datume za melagomanske projekte, ki bodo reševali slovenko krizo.

Sam sem na večini preteklih volitev glasoval za stranko slamnatih možicev. Se pravi nikogar. S pripisom, več sreče prihodnjič. Skratka, rad bi glasoval, pa vendarle ponujen izbor mi tega ne dopušča. Če se bo pa na teh volitvah res postavil Janša proti Jankoviču pa se zna da bom glasoval. Ne za Jankoviča. za Janšo. Glede absolutizma med obema ni pretirane razlike. Se mi pa vseeno zdi, da je Janševa smer bolj liberalna. Da bo bolj zategoval javno porabo, manjšal obremenjenost gospodarstva in ga s tem spodbujal, medtem ko bo Jankovič gospodarstvo reševal predvsem z krepljenjem javne porabe.

PS: Seveda vse te špekulacije lahko Jankovič lepo razvodeni, če se za kandidaturo vseeno ne bo odločil.