Neustavna Titova cesta – zaušnica Zoranu Jankoviču

Ustavno sodišče je danes kar presenetilo s svojo odločbo s katero ugotavlja da poimenovanje Titove ceste ni ustrezno. Odločba sama je kar precej dolga in podrobno obrazložena. Moram poudariti, da je sama odločitev bila sprejeta soglasno, in podkrepljeno z ločenimi pritrdilnimi mnenji več sodnikov oz. sodnic. Po teoriji zarote se seveda takoj pojavijo teze, da gre za politično delovanje ustavnega sodišča, ki na ta način, pred prihajajočimi volitvami želi mobilizirati levico in polje diskurza speljati ponovno na teme sredine prejšnjega stoletja.

No, le tem predlagam, da si preberejo, kar je ustavno sodišče objavilo. V sam postopek je bila vpletena tudi Mestna občina Ljubljanka, ki jo zastopa župan Zoran Jankovič, ki je očitno poveličeval lik in delo maršala Tita, velikega rešitelja pred fašizmom in nacizmom, nosilva več tujih priiznanj in odličij. In za povrh še doda, da je poimenovanje sicer lahko predmet demokratičnega diskurza, da pa na koncu o poimenovanju odloča demokratična večina v občinskem svetu.

Ja dragi Zoran. Seveda večina odloča. Ampak demokracija ne pomeni prevlade večine nad manjšino. Demokracija pomeni, da imamo vspostavljena osnovna načela in vrednote, ki se jih držimo in postopke, preko katerih znotraj teh okvirjev delujemo. Znotraj teh okvirjev! Tito je bil pač zunaj. Ustavno sodišče je tako županu Zoranu Jankoviču prisolilo krepko zaušnico iz področja demokracije.

V zadnjem času pogosto slišimo, še posebej iz levih krogov, da vlada pomankanje vrednot. Da je kapital in neoliberalizem (soc!) razčlovečiil človeka, in da je edina vrednota postal denar. Zato me tovrstna odločitev ustavnega sodišča veseli. Vrednote so pomembne in potrebno jih je negovat. Vprašanje pa je, če bodo s takšnim negovanjem vrednot, zapisanih v ustavi, zadovoljni tudi naši, pretežno salonski levičarji.

Seveda se ob tem porajajo dvomi, ali je prav, da je ta odločitev prišla na dan pred volitvami, kar bo verjento tudi izrabljeno v predvolilne namene. Ampak ali lahko pride resnica ob nepravem času? ne, lahko pride edino prepozno. Prezgodaj pač ne more.

Sicer pa sem o Titovi cesti in svoje mnenje o takšnem poimenovanju zapisal že pred dvema letoma v zapisu – Ljubljana: raje Tito kot Štajerci!