Kolesarska steza v Bohinju

V Bohinju so nedavno odprli kolesarsko stezo, ki naredi kolesarjenje po Bohinju primerno tudi za mlajše družinske člane. Ceste so namreč kar precej prometne, za stranske poti pa je potrebno pač malce več motivacije kot jo premorejo tisti, ki kolesarijo bolj zaradi želja drugih kot lastne želje.

Začnemo lahko neposredno pred mostom, pred Bohinjsko Bistrico. Mi smo avto pustili v Bohinjski Bistrici, zato smo morali do začetka prikolesariti po glavni cesti, kar ni ravno prijetno, ampak gre. Mimo črpalke, čez most in na desno. Pa smo na začetku. Nato pač nadaljujemo po poti, ki ima pogoste postojanke, tudi pokrite. Pot poteka po idiličnem okolju, kdaj se tudi malce pokonci postavi, ampak ni sile.

V Ribčevem lazu smo zavili iz poti, ki se sicer ne dotakne jezera in odkolesarili na kopanje. Ker punce niso bile ravno navdušene nad precej dodatnimi kilometri smo se kar hitro ustavili v enem od zalivčkov. Potem pa nazaj na progo in proti Studorju in nato Srednji vasi. Kjer imajo gostilno, celo dve. Gostilna Rupa se je kar izkazala. Že malce pred tem se je “uradna kolesarska pot” zaključila, tako da smo potem proti Češnjici nadaljevali po cesti. Baje obstaja tudi prometno primernejša povezava čez polja do izhodišča, vendar, ker nisem vedel koliko vzpona je na njej, sem zaradi punc raje nadaljeval po cesti.

Spust od Češnjice proti Bohinjski Bistrici je kar strm. Za otroke skoraj prestrm. Si pa niti pomisliti ne upam, kaj bi bilo, če bi se odločili ta Bohinjski krog speljati v drugi smeri. V bistvu mi kar ni jasno, kdaj smo vso to višino pridobili. Morebitni kolesarji, ki bi štartali v Srednji vasi bi verjetno to Ribčevega lazu in nato Bistrice precej uživali, ker bi se čisto nezavedno spuščali. Ko bi potem sledil končni vzpon, bi pa verjento prekleli vse lokalne pa tudi EU načrtovalce.

Suma sumarum lepa kolesarska pot. Priporočam pa da tudi v Bohinj kar prikolesarite. Da se. Tudi iz Ljubljane.

Vključno z daljšim kopanjem in kosilom je vse skupaj zneslo 5 ur in pol za slabih 25 kilometrov.

PS: Kje smo spali je pa zapisala Mojca.