Backup, AirPort, Drobo USB disk

Imam MacBook-a in iMac-a. In oba sem želel backupirati na USB povezano Drobo diskovje. Osnovna rešitev je bila enostavna. Priklopim Drobo na iMaca, nastavim da je disk dostopen preko mreže tudi MacBooku in izvajam backup preko wlan-a. No, backup iMaca pa seveda direktno na drobo, preko usb. Zadeva je lepo delovala, z enim problemom. Takrat, ko je macbook se želel backupirati je moral delovati tudi iMac.

Da bi odpravil to omejitev, sem nabavil AirPort extrem, ki ima možnost priklopa USB diska, in ga zna seveda ponuditi tudi ostalim računalnikom na mreži v uporabo. Izgleda kot idealna rešitev. iMac več ne bo rabil toliko laufat, oba se bosta pa backapirala preko mreže. Vse sem lepo nastavil. In izgledalo je, da tudi deluje. Vendar je čas pokazal, da vse skupaj deluje bolj za silo. Večino časa je na obeh računalnikih ikona TimeMachine kazala, da je bil zadnji backup neuspešen. nekako sem dobil občutek, da lahko le en računalnik hkrati backupira. Kot bi bil AirPort extrem namenjen temu, da daje disk na voljo le enemu računalniku hkrati.

Pa še druga težava se je pojavila. Drobo omogoča, da kreiraš večjo particijo, kot imaš dejansko na voljo diskovja. Enostavno kreiraš particijo recimo 8TB, notri daš pa le diskov za 2TB. Ko se to zafila, enostavno dodaš nove diske, pa je. Kar je sicer lepo, žal pa brez posebnega programa, ne veš več koliko je dejansko diskovje zasedeno. Ker drobo napravam pač sporoča fake velikost in porabo.

Vse skupaj me je napeljalo na to, da sem postavil nazaj staro rešitev, ki dela očitno bolje. Seveda občasno backup na macbooku ne uspe, ker je iMac že šel spat, ali gre spat celo med samim backupiranjem, ampak suma sumarum dela pa precej bolje. In zanesljiveje. In imam precej bolj ažurne backupe.

Pravi apple vernik bo pa na to vse skupaj zapisal le, kaj hudiča se sploh zajebavaš. Kupi TimeCapsule in boš imel mir. Verjamem. In naslednjič bom precej manj razmišljal in za backup kupil, kar je striček Jobs ponudil.