Off the record dezinformiranje

Pahor si je privoščil še eno neumnost. V svojem “off the record” pogovoru z novinarji je povedal marsikatero lovsko, kot razkrivajo Finance, ljubitelji preprostejših besedil pa bodo predvsem šteli kolikokrat je Pahor uporabil kleni slovenski besedi kurec in pička (razlaga na SSKJ).

Pa ni to problem. Ja, kletvice ni lepo uporabljati, je pa človeško. Tudi to, da poveš kaj grdega ne bo imelo večjih posledic. Poglejmo kaj je razkril wikileaks, pa kaj se danes to kje pozna. Problem je drugje.

Če Pahor novinarjem brifira po sistemu “off the record” ga v skladu z dogovorom ne moreš citirati in Pahor lahko mirno zanika karkoli. Izbrani novinarji pa se čutijo izbrane in že zato so bolj odprti za informacije. In dezinformacije. Ja, problem takšnega pogovora je velika možnost dezinformiranja. Če na takšnem sestanku Pahor recimo omeni, da TEŠa ne bodo financirali, da bodo sedaj zaradi javnomnenjskih problemov še nekaj časa zadevo vlekli, da pa v ozadju je že vse pripravljeno za ukinitev, bodo novinarji naslednjič lepo mirno sprejeli, ko bo Pahor javno izrekal podporo projektu. Saj mi že vemo kaj je res. No, in ko potem obljubljenega preobrata ne bo več, bo prepozno, ker pač pritisk javnosti ne bo imel teže.

Zadeva je še posebej smešna, ker je Pahor pred dnevi izrekel modre misli o spotu z Urško Čepin. Nekaj v smislu, da je pokojninska reforma preveč resna, da bi se igrali neke PR štose. A vodenje vlade je pa cirkus, kjer si lahko privoščimo vse, vključujoč “off the record” spuščanje megle?

Takšno “off the record” paberkovanje je namreč lahko namenjeno zgolj dezinformiranju. Resni medij na osnovi tega ne more narediti nič, neresni medij pa tega ne potrebuje, ker si itak lahko vse zmisli. V seriji nekih preverljivih novic, podtakneš par misli. Če si dovolj spreten, bodo novinarji zelo dobro razumeli kdo da je kljukec (lažnjivi kljukec), ter katero premoženje bo polastninil. Sicer pa je pokojni dr. Anton Trstenjak lepo opisal, kako druge pač sodimo po sebi.

Pahor je še enkrat pokazal kako neodločen je. Sedaj se ne more odločiti ali je klovn ali predsednik vlade. Ni problema. Se mu bomo pač pomagali odločiti volilci.

V nadaljevanju so posnetki, na katere se ta zapis nanaša:

[youtube 0_l-Zb6M78Q]

[youtube 2K71abfacAw]

[youtube qoovdroZkHI]

[youtube -SSJk2x9w44]

[youtube 4K6ec-zvF3g]