Kolesarjene Sečovlje – Koper – po poti zdravja (Parenzana) – Porečanka

Slovensko obalo ponavadi pustim na miru, ona pa mene. Ne vem točno zakaj, ampak tako pač je. Smo se pa danes odpravili na družinsko kolesarjenje po tki. Poti zdravja, ki je speljana vzdolž slovenske obale, pa nadaljuje se baje tudi na hrvaški strani. Sklepajoč po imenu do Poreča.

No mi smo parkirali pri mejnem prehodu v Sečovljah potem pa mimo krajnskega parka s solinami, do Lucije in Portoroža. Malce v hrib, pa čez prvi tunel (Valeta, 550m) v bližino Strunjana. Pa malce dol, pa gor, še en tunel inže smo v Izoli. Potem pa ob obali do Kopra. Skupaj malce več kot 23 km, za kar smo potrebovali dobre dve uri in pol, brez večjih postankov.

 

Do obeh tunelov, ki sta v bistvu pravi presežek te poti, v njih se namreč krepko ohladiš, je malce vzpona. Otroške kategorije. Problem prevoziti jih ni v mišicah ampak v glavi. Se pravi, če niste otroka še čisto razvadili, bo komot prevozil. Če pa ste ga, potem bo pač malce bolj veselo :-))) Aja, tunela niso delali zaradi kolesarjev. Tam sta še iz časov neke ozkotirne železice baje.

V Kopru sem skočil v morje (v gatah, ker kopalk nisem imel s sabo). Voda malodane že pretopla. Mislim, ne glede na to, da sem bil vroč od kolesarjenja, me niti malo ni zmrazila in komajda osvežila.

 

Nazaj sem sam, po tem ko sem se najedel kot prasec, potreboval malček manj kot 1 uro. Glavna ovira so seveda peščci, ko dva komot zasedeta celo pot.

V bistvu zelo ok pot za družinsko kolesarjenje. Še gps track na gps-race.com.