Tuš hosting – srečno in hvala za vse ribe

Za lastne potrebe, nekaj spletnih strani, tudi ta blog, sem imel najet virtulni strežnik pri Tuš hostingu. V bistvu sem imel dva, ker je pač dobro imeti redundanco, če se zgodi kaj grdega. Sicer je vprašanje, koliko redundanca v takšni obliki dejansko pomaga, ker sta pač bili obe virtualni mašini na istem hardwaru in omrežju, pa vendarle se dogajajo tudi programske napake, kjer pa to pomaga.

Seveda pa je dobro občasno preveriti ponudbo konkurence. In ko sem videl ponudbo giga-hostinga.com iz Nemčije, mi je bilo jasno, da bom verjento Tuš hosting zapustil. K iskanju konkurence pa me je prisililo tudi pomanjkanje disk prostora na obstoječih serverjih. Tuš bi mi sicer diske lahko povečal, vendar za dodatnih 10GB računajo cirka 12 EUR.

Tuš hosting giga-international.com Hetzner EQ4
Proc 1,3 GHz 1 core @ 2,93GHz 4 core@2,66 GHz
ram 512 MB 2GB 8GB
disk 20GB 100GB 750GB
trafic unlimited unlimited unlimited
39,99 EUR 9,99 EUR 41,18 EUR

Nato pa sem videl še ponudbo klasičnih serverjev na Hetzner, in odločitev je padla. Dva virtualca pri Tušu (imel sem dodaten RAM in disk, tako da sta dva skupaj prišla 80,21 EUR) zamenjam za enega virtualca pri giga-international in enega navadnega pri Hetznerju. Večino dela tako opravi Hetzner, giga pa je v bistvu hot backup. Lahko uskoči, če se kaj zgodi pri Hetznerju. Pošteno je še omeniti, da unlimited trafic ni res unlimited. Če presežeš mesečno kvoto (cirka 5000GB), potem ti znižajo network hitrost na 10Mb/sec, ali pa doplačaš za dodatne podatke.

Pri tovrstnih internetnih najemih se namreč lahko zgodi tudi kaj takšnega, da pozabiš plačat, pa ti zato server ukinejo. Zato je dobro imeti rezervo pri drugem ponudniku. Seveda pa je to dobro tudi zaradi drugih zadev. No, v sloveniji ti pa ob morebitvi zamude plačila, in ne sporočitvi tega na Ajpes sedaj z novim zakonom grozi drakonska kazen. Kar se meni zdi kar dober razlog, da se storitve, ki se jih da, najema v tujini.

Seveda strežnik v tujini pomeni malce daljšo pot paketkov uporabnikov iz Slovenije. Po mojih meritvah se je ping povečal iz 10ms na 30ms. Se pravi izgubim 20ms pri vsakem paketku. Kar pa je več ali manj zanemarljivo, oziroma se več kot nadfomesti z več RAMa.

Kako pa poteka inštalacija in uporaba v praksi, pa v kakšnem od naslednjih zapisov.

Če pa ima kdo kakšen dober predlog, za še boljšo ponudbo, pa na dan z njo.