Najemnina vs. nakup stanovaja

Finančni periskop poroča (Finančni periskop – Formula za izračun najemnine za stanovanje), da se je Stanovanjski sklad RS odločil oddajati del stanovanj iz svojega sklada, ki jih ne uspe prodati, po 1/300 njihove vrednosti mesečno. Skratka v 25 letih, boste z najemnino plačali ravno toliko, kolikor je vrednost stanovanja.

Seveda tako enostavno ne moremo gledati, ker denarja pač nimate, da bi stanovanje kupili. Zato si ga morate sposoditi. Ponudba NLB kaže, da si lahko, če dobimo dolgoročni stanovanjski kredit po 5% letno, obliznemo vseh 16 prstov.

Zanimivo pa je, da če vzamemo kredit po 5%, bo obrok kredita višji od najemnine stanovanjskega sklada, pa čeprav vzamemo kredit na 30, 50 ali 100 let.

Kredit: 150.000 EUR
Obrestna mera: 5% letno
Doba odplačevanje: 30 let
Mesečni obrok: 795 EUR

Skratka v tem primeru se nam, če nam višina najemnine predstavlja tisti maksimum, kolikor se lahko mesečno stegnemo, bolj splača kot zakreditirati se in stanovanje kupiti.

Če pa se lahko stegnemo malce več, recimo 2x najemnine (pri 150.000 EUR vrednem stanovanju je najemnina 500 EUR, obrok za kredit bi tako bil 1000 EUR), pa bi takšno stanovanje odplačali v slabih 20 letih. Če se stegnemo za eno in pol najemnino pa bomo odplačevali slabih 35 let. Na koncu bomo seveda lastniki, in ne bo več najemnine niti obrokov (vprašanje pa, kako bo z veseljem do življenja).