Nizka referendumska udeležba

Ker sem kar nekaj pisal pred sedaj že minulim referendumom o razdelitvi denarja na RTV SLO, se mi zdi nekako fer da pokomentiram še za nekatere tako sporno volilno udeležbo.

Pri demokraciji je podobno kot pri otrocih. Otroci ne potrebujejo, da se stalno nekdo z njimi ukvarja. Celo zaželjeno je, da so sposobni se ukvarjati sami s seboj, ker le na ta način lahko razvijajo sposobnost koncentracije in pozornosti, kar je v današnjem svetu, ki temelji na neprestanem brbotanju, že tako težko, če pa zraven še en starš neprestano dobronamerno teži (kaj pa, če bi se sedaj to igral,…) je pa sploh nemogoče. Je pa zelo pomembno, da se otrok zaveda, da mu je starš s svojo pozornostjo in ljubeznijo vedno na voljo, če bi to potreboval.

In enako je pri demokraciji. Če demokracija deluje, ni nobene potrebe, da bi se posameznik udeleževal čisto vsakega dejanja le te. O nekaterih temah, se ti pač ne da razmišljati. Popolnoma normalno je, da ima vsak posameznik svoje interese, da so mu nekateri interesi bolj pri srcu, drugi pa bolj pri denarnici. In to, da se ima vsak posameznik možnost izreči o posameznem vprašanju, hkrati pa to vprašanje tudi ignorirati je pač demokracija.

Takrat, ko te nekdo začne siliti, da se o nečem moraš izreči, pa čeprav ti ob tem ne sugerira kako, se bo vsak posameznik začel spraševati, kaj bi pa tale pravzaprav rad od mene. A se res svobodno lahko odločam, če se v bistvu ne morem odločiti, da se ne bi odločil?

V časih vladavine Miloševiča, Sadama Huseina, Castra pa tudi Tita (se opravičujem ostalim demokratičnim diktatorjem, ki jh tukaj nisem omenil), je bilo veliko volitev in referendumov. Neposrednih in posrednih. Volilna udeležba je bila praviloma zelo visoka. Neredko tudi višja od 100%. Pa so bile te volitve in referendumi demokratični? Rezultati so bili legitimni in legalni. Znotraj diktature, zunaj pa so se jim praviloma na ves glas režali.

Sama volilna udeležba ne pomeni praktično nič. V bistvu velja ravno nasprotno, kot nas želijo prepričati poraženci zadnjega referenduma. Visoka udeležba pomeni, da ne gre za običajne volitve ali referendum. Pomeni, da gre za nekja izjemnega. Lahko v pozitivnem ali pač negativnem smislu. Primer pozitivnega je nedvomno Slovenski plebiscit. In primerjat udeležbo na plebiscitu z udeležbo na referendumu o RTV SLO, je najmanj nespodobno.

Raznorazna Širčevska nerganja, katerih vzrok gre iskati predvsem v nesprejemanju lastnega poraza, kjer nas volilce praktično označuje za tepce, nesposobne odločati o zakonu, ki pa smo dolžni spoštovati je milo rečeno žaljivo. In kaže na to, da naša draga kulturna ministrica, še kar živi v nekem svojem času. V času, kjer je bila volilna udeležba visoka, potrjeni pa vedno pravi kandidati.