Zloraba (ne)manjšin na RTVSLO

Po TV Dnevniku nas je na naši predragi nacionalni televiziji razveselila referendumska oddaja. Za denar se gre. No, v bistvu za novi zakon o RTV SLO. Novi zakon, poleg ostalega, kar bom obdelal v naslendjih zapisih, prinaša tudi obvezno pripravo in objavo vsebin za prebivalce Slovenije, ki prihajajo iz republik bivše Jugoslavije. Če bi se malce pošalili bi lahko mirno zaključili, da je temu tako, ker pač RTV SLO zadnjih 15 let, pač ne dela drugega kot kopira komericalno TV. Saj se spomnimo, kdo je premikal termin TV dnevnika in kdo je sledil. Kdo je uvedel dva voditelja in kdo je sledil. Kdo je imel Miljonarja in kdo je sledil. Kdo je ime Trenja in kam so potem šla. In sedaj je prišel Pink TV. In kaj ostane RTV SLOju drugega kot da sledi.

Pa šalo na stran, ker z denarjem se ni za šaliti in za denar gre.

Program za (ne)manjšine iz republik bivše Jugoslavije (recimo jim v nadaljevanju gosti) je v zakon našel pot predvsem iz enega in edinega razloga. Da, če se ne bo že opozicija sama zapičila v to, jim bo to podtaknila pozicija. In debata se bo v nadaljevanju vrtela le okoli tega kdo je nacionalist in kdo ne. In, da to ni prav. In jasno tudi je, da Slovenci nismo nacionalisti. Zadji takšen primer na referendumu, šlo je za arbitražni sporazum s Hrvaško, je jasno pokazal, da glasujemo proti nacionalizmu. Če pa temu prištejemo še volilce z koreninami v republikah bivše Jugoslavije, je jasno da gre za vprašanje s katerim se referendum da dobiti.

Da je temu tako, je v referendumski oddaji jasno pokazala Sandra Bašič Hrvatin, ki se je kar sama postavila na stališče, da so pa njeni sogovorniki na drugo strani studia proti temu členu. Pa čeprav so vačkrat jasno povedali, da temu ni tako. Da bi morda le veljalo razmisliti ali je smiselno izpostavljati določene skupine v zakonu, druge pa ne. Žar njenega zagovarjanja, je jasno pokazal na pomembnost tega vprašanja.

Ampak tukaj dejansko ne gre za to, da bi imeli naši goste kakšno svojo oddajo na TV. Za denar gre!

Vključevanje programa za goste v zakon je zloraba le teh. Da se bo govorilo o njih, in ne o ostalih rešitvah v zakonu. O tem, kako se bo delil denar, kako se bo zlorabljalo javna sredstva v prihvatne namene, kako se bo povečalo število dobro plačanih posameznikov. Da se bo pod krinko obrambe pred nacionalizmom izvedla prihvatizacija. Za denar gre! Program za goste je v zakonu v funkciji dimne zavese.

Za kakšen, bom pa opisal v prihodnjih prispevkih.

V nedeljo je potrebno glasovati PROTI zakonu. Ne, ker ne bi imeli radi naših gostov iz juga, ampak ker ne maramo grabežjivcev!