Wikileaks in moč civilne družbe

Objava zaupnih depeš ameriške diplomacije hudo odmeva pri nas, baje pa tudi v tujini. Wikileaks.org naj bi namreč objavil dobrih 250 tisoč depeš ameriške diplomacije. No, resnici na ljubo jih je ta trenutek na spletu objavljenih 505, paketek, ki se distribuira preko torrent protokola pa obsega famoznih 1,70 MB. Baje pa je par večjih medijskih hiš po svetu dobilo celotno zbirko, iz katere sedaj črpajo informacije in jih spravljajo v javnost.

Po kakšnem ključu izbirajo kaj bodo objavili, ni jasno. Zanimivo pa je, da si je Slovenija prislužila kar dober kos medijskega časa. Prilizovanje, da ne rečem analni alpinizem predsednika vlade, je pač nekaj zanimivega, čeravno od politikov, ki imajo tako velik razkorak med lastno samopodobo in velikostjo ter pomembnostjo države, ki jo vodijo, kaj drugeg ani za pričakovati.

Žal pa informacij, ki prihajajo v medije, ne moremo preveriti. Slovenskih depeš pač še ni na voljo javnosti. In verjamem, da jih nimajo niti slovenski mediji. Pa vseeno vsi veselo komentirajo in poročajo. In naš predsednik vlade se je že odzval. Kar po pravici povedano mi ni jasno. Če kaj, bi moralo biti pravilo predsednika vlade, da anonimnega klevetanja ne komentira.

In točno to, anonimno klevetanje, so trenutno depeše na wikileaks. Ameriška diplomacija ni in ne bo potrdila, da so depeše verodostojne. Pa tudi, če jih bo par potrjenih, bo za kritičnega posameznika vedno obstajala senca dvoma, ali pa vseeno ni kakšna depeša, morda ravno tista najbolj zanimiva, ponarejena in podtaknjena. Med 250.000 dokumenti je namreč relativno enostavno podtakniti par 100 ponaredkov.

Pa tudi, če je vse res, je trenutno pomen precej precenjen. Nenazadnje gre za subjektivne zapise ameriških diplomatov. Ki so pač zapisali stanje kakor ga vidijo. In, če zapišeš da je Berlusconi ženskar in primitivec, to v bistvu ni nič novega. Ni diplomatsko uglajeno, ni nekaj kar se javno pove, ni pa tudi nič novega. In podobno je z vsem ostalim. Verjento so med zapisanimi tudi kakšne bolj zanimive zadeve, ki morda še niso javno znane, ampak vprašanje, če imajo ameriški diplomati bistveno boljše obveščevalce od medijev v vsaki državi posebej. Da bi tako bili razkrita kakšna nova Pahorjeva Ljubica pač ni za pričakovati.

Wikileaks ima v tem trenutku skoraj 400.000 lajkov, se pravi ljudi, ki so pritisnili like gumb in so včlanjeni na facebook. Če bi sedaj z nekim pametnim algoritmom vse depeše razdelili med vse “prijatelje” bi jih relativno hitro lahko obdelali, kategorizirali, potagali in ocenili pomembnost.

To, moč civilne družbe, ki jo prinašajo nove tehnologije ki so sedaj že precej stare :-))) pa je nekaj, kar bi lahko v prihodnje mnogo bolj spremenilo svet, kot objava teh depeš.

Wikileaks je napovedal, da bo naslednja objava, objava podatkov ali dokumentov iz ene izmed bank. Ali si predstavljate, kakšna panika bi zavladala v NLB, če bi obstajala vsaj majhna verjentost da je ta banka ravno NLB? No, vsekakor pa hje v ZDA trenutno kar veliko direktorjev bank in njihovih pomočnikov, ki precej slabo spijo.

PS: No, v mednarodnih krogih baje sedaj odmeva, da je iz Španije prišla depeša, ki Rusijo označuje za “virtualno mafijsko državo”. :-))) In to naj bi bilo nekaj novega? Na prste ene roke lahko preštejemo bivše socialistične države, ki niso postale plen raznih mrež in združb se pravi mafije.